Венедіктова відреагувала на звіт Bellingcat щодо "вагнергейту": Долучать до слідства "за потреби"

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова пообіцяла дослідити матеріали, викладені у звіті Bellingcat щодо так званої "справи вагнерівців"

Журналіст відділу новин
Венедіктова відреагувала на звіт Belling…
Фото: Скріншот

Венедіктова додала, що "за потреби" відомості, здобуті Bellingcat щодо "вагнергейту", можуть долучити до слідства.

Про це вона заявила під час спілкування з журналістами, передає Depo.ua.

Генпрокурор зазначила, що розслідування у "справі вагнерівців" існує. Водночас відповідальність за нього вона переклала на Державне бюро розслідувань.

"Воно проводиться. Які ще допити проводитимуться слідством, думаю, що краще вам запитати безпосередньо в ДБР. Ми досить великий перелік прописали в наших прокурорських вказівках", – наголосила Венедіктова.

Вона запевнила, що слідчі ретельно вивчають всі матеріали, які публікують журналісти.

Венедіктова нагадала, що кримінальні провадження щодо "вагнергейту" відкривали одразу кілька правоохоронних органів. Однак пізніше вони були об'єднані в одну справу і передані до ДБР.

При цьому генпрокурор відмовилась коментувати ситуацію про можливі промахи з боку слідчих ДБР.

"Що було зроблено, чого не було зроблено… Гадаю, зараз некоректно це проговорювати. Це – історія незалежності органу досудового розслідування та можливості прокуратури... Я б не хотіла давати оцінки… Давайте дочекаємось якихось результатів", – підсумувала Венедіктова.

Нагадаємо, 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер".

Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом.

Посадка літака мала стати останнім етапом складної операції військової розвідки за підтримки внутрішніх спецслужб, аби виманити та заарештувати російських найманців, причетних до бойових дій на сході України.

Однак за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів. Про це автори повідомляють із посиланням на колишнього начальника Головного управління розвідки Василя Бурбу та інших колишніх співробітників спецслужб.

За словами Бурби, голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців", заявив, що розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою" та не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив". 

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких є бойовики з Донбасу. Уже 14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

22 липня Шевченківський районний суд столиці зобовʼязав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливого вчинення главою України Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів ПВК "Вагнера".

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme