Запуск "Північного потоку-2" не знизить ціни на газ у Європі, – Вітренко

Запуск "Північного птоку-2" не стане вирішенням кризи з рекордними цінами на газ у Європі

Редактор стрічки новин
Запуск "Північного потоку-2" не знизить…
Фото: Facebook Юрія Вітренка

Глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко вважає, що запуск російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2" не допоможе вирішити Європі газове питання.

Про це він заявив у інтерв'ю "РБК-Україна", передає Depo.ua.

"Це значною мірою помилка, що ціни на газ в Європі знизяться, якщо просто запуститься "Північний потік-2". Це не так", – вважає очільник "Нафтогазу".

На думку Вітренка, президент РФ Володимир Путін хоче запустити газопровід не відповідно до європейських правил, він ще хоче змусити європейців перейти назад на довгострокові контракти, які при цьому не були б прив'язані до ринку, хабів, споту.

"Це потрібно йому з політичних міркувань в першу чергу, тому що це дає йому можливість політичних домовленостей і використання газу як політичної зброї. У той час як продажі на хабах, на спотовому ринку дають набагато менше можливостей для цього. Тому я б не очікував, що просто з введенням "Північного потоку-2" ціни на газ впадуть", - заявив він.

Нагадаємо, на початку листопада Росія офіційно заявила про готовність "Північного потоку - 2" до запуску. Водночас Німеччина призупинила сертифікацію Nord Stream 2 AG і залучила до процесу дві українські компанії.

Голова фракції Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті Манфред Вебер заявив, якщо Путін застосує зброю проти України, тоді газопроводу "Північний потік-2" – кінець.

16 грудня у Німеччині заявили, що сертифікація "Північного потоку-2" не відбудеться найближчим часом. У першому півріччі 2022 року завершення процедури не очікується.

Також нагадаємо, що вартість газу у Європі на біржі станом на 21 грудня вперше перевищила позначку у 2000 доларів за тисячу кубометрів. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme