Зеленський і Єрмак не прийшли на ефір "Свободи слова Савіка Шустера", присвячений "вагнергейту"

Президент Володимир Зеленський, голова Офісу президента Андрій Єрмак та представники "Слуги народу" проігнорували запрошення на ефір "Свободи слова Савіка Шустера"

Журналіст відділу новин
Зеленський і Єрмак не прийшли на ефір "С…
Фото: скріншот

Президента Володимира Зеленського та голову його Офісу Андрія Єрмака запросили на ефір "Свободи слова Савіка Шустера", який присвятили результатам розслідування компанії Bellingcat щодо зірваної операції із захоплення "вагнерівців"

Про це в ефірі передачі заявив ведучий Савік Шустер, передає Depo.ua.

Він підтвердив, що Зеленському, Єрмаку, а також голові фракції "Слуга народу" Давиду Арахамії та міністру з питань реінтеграції ТОТ Ірині Верещук були надіслані запрошення.

Радник Єрмака Михайло Подоляк прокоментував "Укрінформу" відмову від запрошення на ефір. За його словами, "сьогоднішнє запрошення представників влади до ефіру – це фейк, хайп. Не дуже віриться, що є бажання реальної свободи слова".

За словами Подоляка, "президент, керівник Офісу Президента та будь-яка інша посадова особа за вказівкою олігарха бігати ефірами не будуть", бо "ці часи закінчилися".

Нагадаємо, українці в соцмережах розкритикували дії представників Офісу президента, які призвели до зриву операції із захоплення "вагнерівців".

Що відомо про справу "вагнерівців"

29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких є бойовики з Донбасу. Уже 14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

22 липня Шевченківський районний суд столиці зобовʼязав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливого вчинення главою України Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів ПВК "Вагнера".

17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер".

Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом.

Посадка літака мала стати останнім етапом складної операції військової розвідки за підтримки внутрішніх спецслужб, аби виманити та заарештувати російських найманців, причетних до бойових дій на сході України.

Однак за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів. Про це автори повідомляють із посиланням на колишнього начальника Головного управління розвідки Василя Бурбу та інших колишніх співробітників спецслужб.

За словами Бурби, голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців", заявив, що розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою" та не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив". 

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme