Зеленський розповів про складнощі Мінських угод та спростував ймовірність переговорів із бойовиками

Президент Володимир Зеленський розповів у чому складнощі розуміння Мінських угод

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Зеленський розповів про складнощі Мінськ…
Фото: Depo.ua

За його словами, західні партнери постійно наполягають на виконанні Мінських угод, але сам формат важко зрозуміти поза процесом.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на інтерв'ю Зеленського для "РБК-Україна".

"Якщо чесно, до кінця цей "Мінськ" зрозуміти складно, якщо ти не в процесі. Вони розумні керівники, але вони все одно не так глибоко в цьому процесі. Навіть українці не так глибоко обізнані, адже народ же не знає багато чого. Треба сидіти за столом і бачити ці обличчя, чути, як це відбувається. І тоді ти розумієш, хто хоче виконувати "Мінськ", а хто не хоче", – зазначив він.

Президент додав, що Україна готова шукати формат, в якому реально виконати все можливе для виходу з глухого кута.

"Нас запитують: Так закон де? Так ми ж дали. А чого ж ви не обговорювали? Ви заблокували і не хочете обговорювати формулу Штайнмаєра, на якій ви наполягали. Ви її рік не обговорювали. Це все питання політичної волі. Я бачу, що публічні сигнали Росії не збігаються з їх внутрішнім рішенням", – наголосив Зеленський.

Він переконаний, що зараз важливо обговорювати ризики на кордоні, оскільки заяви російської влади не відповідають діям.

"Ризики в концентрації великої кількості військ. Якби там їх було набагато менше, ніхто б взагалі не піднімав ці питання", – сказав президент.

Зеленський також запевнив, що Україна не буде йти на прямі переговори з бойовиками з ОРДЛО.

"Це безглуздо. Просто вони нічого не вирішують. Навіщо на це витрачати час? Вони можуть стрельнути, і в дитячий садок потрапити, в школу.... Ось це вони вирішують… Ми ж знаємо, як проходить засідання "мінських" підгруп – з ким вони радяться, кому вони передзвонюють. Всі ж це бачать. Вони можуть сказати "так", а потім "ні". Напевно, вони запитують дозволу. Але вони фактично і юридично не суб'єкт. Я президент України, чому я повинен сідати з бойовиками за стіл переговорів?" – резюмував він.

Нагадаємо, 7 лютого Ентоні Блінкен заявив, що Україна може бути готовою до надання особливого статусу для Донбасу, якщо буде погоджено необхідну послідовність реалізації Мінських угод.

Крім того, посольство США в Україні нагадало, що у тексті Мінських угод немає жодного слова про надання автономії окремим районам Донецької та Луганської областей.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що незадоволений Мінськими угодами. За його словами, найбільший недолік цього документа в тому, що всі його пункти можна читати, тлумачити й розуміти по-різному. А це надає Росії додаткову можливість уникнути відповідальності.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ніхто не нав'язує Україні виконання Мінських угод на російських умовах. За його словами, міжнародні партнери не чинять тиску на Україну щодо виконання Мінських угод, попри попередні спроби примусити Київ до цього.

Читайте також: США заговорили про Мінські угоди: Як Банкова підігрує російській пропаганді і що варто робити Зеленському

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme