Чехія хоче долучитися до посилення східного флангу НАТО

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив про бажання країни долучитися до посилення східного флангу НАТО

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Чехія хоче долучитися до посилення східн…
Фото: Рixabay

За його словами, таке бажання відповідає інтересам безпеки Чехії на тлі російської агресії проти України.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Idnes.

"Це частина звичайного планування оборони, відповідь на ситуацію. Ми є частиною оборонного союзу, але цей оборонний союз не на папері, для цього у нас повинні бути якісь військові структури", – наголосив Ліпавський.

Він зазначив, що такі військові структури існують в країнах Балтії та Польщі, тому Чехія готова взяти участь у розміщенні нових військ НАТО на східному фланзі Альянсу. Глава МЗС Чехії додав, що Альянс залишається єдиним у неприйнятті російських вимог, які також загрожують суверенітету країни.

Водночас Ліпавський уточнив, що уряд Чехії розглядає можливості надання Україні подальшої військової допомоги, після відправки артилерійських боєприпасів.

Зауважимо, напередодні уряд Чехії ухвалив передачу Україні 4006 артилерійських боєприпасів калібру 152 мм на тлі загрози вторгнення Росії. Зокрема, міністерка оборони Чехії Яна Чернохова запропонувала безоплатно передати боєприпаси Україні для захисту від Росії.

Нагадаємо, Британія не виключає можливості посилення свого військового контингенту у країнах Східної Європи сотнями військовослужбовців. Також члени НАТО провели переговори на високому рівні щодо того, чи слід посилити свою присутність в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Пізно ввечері 17 січня до України прибув перший британський транспортний літак C-17, який доставив легке протитанкове озброєння. Загалом протягом останніх днів до України прибуло сім літаків з британським озброєнням.

25 січня до України прибула третя партія летального озброєння від США. Водночас тимчасово повірена у справах США в Україні Христина Квін заявила про готовність Вашингтона надати Києву ще більше озброєння у разі вторгнення Росії.

Тим часом Росія вважає, що західні країни нагнітають істерику навколо України, говорячи про ескалацію відносин Києва та Кремля.

Читайте також: Майже "Джавеліни" від Британії: Що за протитанкові комплекси NLAW отримала Україна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme