Чотири фракції Ради вимагають від Разумкова направити законопроект Зеленського про олігархів до "Венеціанки"

Чотири фракції Верховної Ради звернулися до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеціанської комісії

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Чотири фракції Ради вимагають від Разумк…
Фото: Скріншот

Так вони підтримали раніше надісланий спікеру лист омбудсмена Людмили Денісової.

Про це повідомив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк під час спілкування з журналістами, передає Depo.ua.

"Відповідну заяву написали фракції "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність", – уточнив він.

Народний депутат від "ЄС" Ірина Геращенко під час виступу в Раді підтвердила цю інформацію. 

"Олігархи себе почувають дуже добре. Вони не утримуються в СІЗО. І тому ми підтримуємо ініціативу уповноваженої пані Денісової та інших фракцій і звертаємося до пана спікера з вимогою надіслати на експертизу Венеціанської комісії цю бздуру Банкової, яка називається закон про олігархів", – наголосила вона.

Зазначимо, що за умови, якщо законопроект №5599 таки відправляють до Венеціанської комісії, вона майже гарантовано його забракує. Однак це не стовідсотково.

Досвід вказує на те, що європейські правники обов’язково знайдуть і позитиви, і негативи.

Отже, після їхнього висновку нардепи все ж таки можуть спробувати остаточно ухвалити цей законопроект.

Це – крок назад для Банкової з точки зору піару і часу. Проте краще так, аніж отримати купу позовів до європейських судів від олігархів – громадян, права яких порушені.

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1257 поправок.

Читайте також: Купа варіантів, і всі невдалі: Як Зеленський може поховати закон про олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme