Генсек НАТО закликав Путіна напередодні свят відвести війська від кордону України

У НАТО вчергове закликали Росію відвести війська від кордонів України

Редактор стрічки новин
Генсек НАТО закликав Путіна напередодні…
Фото: NATO/Facebook

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав президента Росії Володимира Путіна напередодні різдвяно-новорічних свят відвести свої збройні сили від українського кордону.

Про це Столтенберг заявив в інтерв’ю німецькому інформагентству dpa, передає Depo.ua з посиланням на DW.

Водночас генсек НАТО не став обіцяти виконання вимог Кремля щодо нерозширення Альянсу.

Він наголосив, що Росія має можливість забезпечити мирне та ненапружене Різдво для всіх, додавши, що наразі поблизу кордонів України Росія зібрала кілька десятків тисяч солдатів, а також бойові танки та безпілотники, і немає жодних ознак того, щоб цей марш зупинявся або сповільнювався.

Очільник Альянсу при цьому не відповів чітко на запитання, чи підозрює він, що переміщення військ було спробою Росії насамперед вимагати поступок із боку НАТО в питаннях безпеки.

"Є невизначеність щодо намірів Росії", – сказав він, нагадавши, що Росія вже застосовувала насильство проти України під час анексії Криму.

Також Столтенберг зазначив, що НАТО уважно спостерігатимуть за переміщеннями російських військ поблизу українських кордонів.

Генсек НАТО заявив про готовність до переговорів з огляду на вимоги Кремля щодо додаткових гарантій безпеки від НАТО. Однак він відкинув вимогу Росії, що Альянс, наприклад, може не прийняти у свої лави Україну.

"Ми готові сісти і поговорити з Росією в Раді НАТО-Росія. Проте ми не підемо на компроміси щодо основних принципів. Ми не можемо поставити під сумнів право НАТО захищати та боронити всіх союзників, а також основний принцип, згідно з яким кожна нація має право обирати свій власний шлях", – сказав він.

За словами Столтенберга, йдеться також про повагу до суверенітету менших країн.

"Ця ідея про те, що така велика держава, як Росія, може вирішувати, що можуть, а що не можуть робити менші сусіди, знову повертає поняття сфер впливу. Це абсолютно суперечить всьому, що забезпечувало мир і стабільність у Європі після закінчення холодної війни", – підкреслив генеральний секретар альянсу.

Нагадаємо, 22 грудня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км знаходяться 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі. Він запевнив, що вище військове керівництво країни тримає ситуацію на контролі, та нагадав, що ситуація з 2014 року біля кордонів України ніколи не була спокійною. 

21 грудня президент Росії Володимир Путін заявив, що сподівається на конструктивні переговори з Вашингтоном і Брюсселем щодо порушених Кремлем питань безпеки, які, серед іншого, містять застереження Москви щодо членства України в НАТО.

15 грудня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним і Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Читайте також: Підготовка до ізоляції: Як НАТО поведеться з ультиматумом Путіна

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme