Мецгер та кредит на $60 млн для мешканця "ДНР": Що вдалося встановити розслідувачам "Схем" (ВІДЕО)

Журналісти від "Схем" опублікували своє розслідування стосовно відстороненого очільника "Укрексімбанку" Євгена Мецгера та його зв'язку з кредитом у 60 мільйонів доларів для мешканця "ДНР" під заставу ТРЦ SkyMall

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Мецгер та кредит на $60 млн для мешканця…
Фото: Прес-служба "Укрексімбанку"

Розслідувачам вдалося з'ясувати, що державний "Укрексімбанк" видав 60 мільйонів доларів кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на окупованій частині Донеччини (ОРДО).

Ця компанія діє за підтримки Росії та "ДНР", сплачуючи податки владі окупантів, повідомляє "Радіо Свобода", передає Depo.ua.

Зазначається, як гарантію повернення цих грошей, під заставу банк узяв об'єкт, цінність та надійність якого сумнівні – адже за нього роками точилася боротьба в декількох юрисдикціях. Йдеться про столичний ТРЦ SkyMall.

Уточнюється, що "Укрексімбанк" – це великий банк, третій в країні за розміром активів. Він створювався на початку 1990-х, з метою обслуговувати експортно-імпортні операції. Згодом фінансова установа зайняла нішу просто корпоративного банку, який спеціалізується на обслуговуванні бізнесу.

"Зараз ця ситуація змінюється. Він стає більш важливим для державних програм. Банк має велику соціальну роль, тобто у фінансуванні саме соціальних державних проєктів", – сказав експерт центру CASE Україна Євген Дубогриз у коментарі для видання.

У виданні наводять приклад, що цей банк – один із найбільших кредиторів президентського проекту "Велике будівництво". У червні він позичив "Укравтодору" 5 мільярдів гривень на ремонт доріг.

Зауважується, що експерти порахували фінансування банку державою. За нинішнього керівництва банку, фінансова установа отримала майже 7 мільярдів гривень.

"А всього за останні 12 років – докапіталізація за рахунок платників податків склала понад 42 мільярди гривень. Тому питання, кому керівники банку погоджують видачу великих кредитів і чи ці кредити повертаються – становить суспільний інтерес… Увагу "Схем" привернув один великий кредит, про який не писали у ЗМІ – запитання про це і призвели до застосування сили та спроби видалення всього відео редакції працівниками банку", – написали у виданні.

Йдеться про кредит на 60 мільйонів доларів, який був наданий мешканцю "ДНР" Сергію Брюховецькому.

"Чому державний "Укрексімбанк" видав багатомільйонний доларовий кредит бізнесмену, який веде бізнес та платить податки на окупованій території? Чи проводились усі необхідні перевірки? Якщо так, чи дійсно у банку не змогли встановити цих даних? А якщо встановили – чому це не зупинило кредитний комітет банку? Саме ці питання журналісти "Схем" й намагались поставити Євгену Мецгеру під час того самого інтерв’ю", – додали у виданні.

Нагадаємо, 4 жовтня в "Радіо Свобода" заявили, що на знімальну групу програми "Схеми", яка брала інтерв'ю у голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, було скоєно напад. Банкіру нібито не сподобалися питання журналіста Кирила Овсяного і він наказав охороні забрати камери та вилучити з них записані матеріали.

Увечері 5 жовтня "Схеми" оприлюднили відновлене відео інциденту, на якому видно деталі нападу.

6 жовтня Мецгер склав повноваження голови правління "Укрексімбанку" допоки триває розслідування нападу на журналістів "Схем". Після цього наглядова рада "Укрексімбанку" призначила тимчасову заміну Мецгеру.

Згодом Мецгер вибачився перед журналістами програми "Схеми" за "миттєвий емоційний спалах" і визнав, що його поведінка "глибоко образила весь без виключення журналістський цех". За його словами, такі дії завдали величезної шкоди і його колегам, і банку в цілому.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme