Питання, що розлютило Мецгера, стосувалося кредиту на $60 млн, наданого під заставу столичного ТРЦ Sky Mall людині, яка живе в "ДНР", – ЗМІ

У ЗМІ розповіли, що питання, через яке голова "Укрексімбанку" Євген Мецгер сказився під час інтерв'ю для журналістів "Схем" стосувалося кредиту на 60 мільйонів доларів, який надали під заставу столичного ТРЦ Sky Mall такому собі Сергію Брюховецькому, який живе на непідконтрольній території

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Питання, що розлютило Мецгера, стосувало…
Фото: Прес-служба "Укрексімбанку"

За даними джерел, до збитків у 750 мільйонів доларів для України, після переходу проблемного активу у власність банку, можна додати й ці 60 мільйонів.

Держава зазнає таких збитків у випадку, якщо програє суперечку попереднім власникам ТРЦ, повідомляє ZN.UA, передає Depo.ua.

Зазначається, що кредит надали Сергію Брюховецькому від банку "Укрексімбанк" у травні цього року. Чоловік проживає на непідконтрольній Україною території Донецької області. Він отримав кредит під заставу ТРЦ.

"Власником Sky Mall він став при дуже сумнівних обставин, адже рішенням суду на ТРЦ було накладено арешт, передача права власності на нього була неможлива. Але Печерський райсуд вирішив інакше, знявши арешт і власника тут же змінили. Сам Брюховецький - тесть нардепа ОПЗЖ Федора Христенко, за надання "туші", той отримав офіс в Sky Mall і радий", – зауважили у виданні.

Уточнюється, що станом на зараз ТРЦ керує команда Володимира Галантерніка, який переховується від НАБУ. Власники керують за "франшизою" від Абрамовського, сам він контроль над активом не втрачав ні на мить.

"На сьогодні естонські акціонери Arricano Real Estate Plc ініціювали суперечку проти України через втрату ТРЦ і вимагають відшкодування 750 млн дол. З огляду на те, наскільки прозора і очевидна ця справа, вони виграють з великою ймовірністю", – додали у виданні.

При цьому, кредит у 60 мільйонів доларів не будуть повертати, оскільки знайти Брюховецького практично неможливо.

"Природно, ні рішення про припинення кримінального провадження у цій справі, ні рішення суду про зняття арешту з ТРЦ, ні рішення державного банку про надання великого кредиту такому сумнівному позичальнику під такий проблемний актив були б неможливі без відмашки з Банкової", – резюмували у виданні.

Як повідомляє видання, до 2010 року єдиним власником ТРЦ Sky Mall була компанія Arricano Real Estate Plc., мажоритарним акціонером якої є громадянин Естонії Хіллар Тедер. У момент будівництва ТРЦ він необачно запросив в партнери українську компанію Stockman Interhold SA Андрія Адамовського, продавши йому 50% акцій з правом зворотного викупу.

"Коли термін партнерської угоди закінчився, Адамовський відмовився повертати свій пакет акцій і через ряд підставних компаній рейдернув ТРЦ", – пишуть журналісти.

Естонський інвестор звернувся до Високого суду Лондона і у 2017 році виграв справу, однак ситуацію це не змінило. На той час ТРЦ вже був у власності банку "Південний" як відібрана застава за кредит в 32 млн дол. Ймовірно, борг був фіктивним, оскільки далі ця ж схема по зміні власника "через банк" повторилася.

Викупив актив у банку "Південний" в 2020-му Іван Фурсін. На той час конфлікт навколо ТРЦ давно вийшов на рівень міжнародного спору України та Естонії. Причому українська сторона вперто не хотіла його вирішувати. Кримінальне провадження було відкрито ще в 2016-му році, але з місця не рухалося. За даними нашого джерела, сприяли цьому тісні зв'язки Адамовського як з екс-заступником генпрокурора Віталієм Касько (він був свого часу адвокатом Адамовського), і його наступником на посаді Романом Говдой.

Причетний до перемог українських рейдерів над іноземними інвесторами і одіозний суддя Чаус - ключові справи щодо встановлення контролю за торговим центром Sky Mall, в інтересах Адамовського і Грановського, велися саме через Дніпровський райсуд столиці, в основному особисто Миколою Чаусом.

Більш того, за словами джерела, кримінальне провадження у цій справі було закрито 20 серпня цього року. З 2016 воно практично не рухалося, і всі процесуальні дії там проводилися виключно під тиском естонської сторони.

Що відомо про скандал навколо Мецгера з "Укрексімбанку"

4 жовтня в "Радіо Свобода" заявили, що на знімальну групу програми "Схеми", яка брала інтерв'ю у голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, було скоєно напад. Банкіру нібито не сподобалися питання журналіста Кирила Овсяного і він наказав охороні забрати камери та вилучити з них записані матеріали.

Співробітники банку видалили зняте відео, але конфлікт було записано на диктофон журналіста.

Поліція Києва відкрила кримінальну справу за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Банк вважає винуватцем конфлікту журналіста, оскільки той під час інтерв'ю з Мацгером нібито відійшов від погодженого переліку питань і почав випитувати інформацію, що містить банківську таємницю.

Увечері 5 жовтня "Схеми" оприлюднили відновлене відео інциденту, на якому видно деталі нападу.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що поведінка представників "Укрексімбанку" є неприпустимою, адже свобода слова – фундаментальна цінність в Україні.

Він зауважив, що видається логічним рішення про відсторонення від займаної посади голови правління банку.

Крім того, Подоляк припустив, що для "нівелювання шкоди банку та державі" потрібні, можливо, і "більш жорсткі кадрові рішення у фінансовій установі".

6 жовтня Мецгер склав повноваження голови правління "Укрексімбанку" допоки триває розслідування нападу на журналістів "Схем". Після цього наглядова рада "Укрексімбанку" призначила тимчасову заміну Мецгеру.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова також відреагувала на скандал після нападу на журналістів і пообіцяла підозри найближчим часом.

Згодом Мецгер вибачився перед журналістами програми "Схеми" за "миттєвий емоційний спалах" і визнав, що його поведінка "глибоко образила весь без виключення журналістський цех". За його словами, такі дії завдали величезної шкоди і його колегам, і банку в цілому.

Нагадаємо, раніше журналіст і головний редактор видання "Цензор.нет" Юрій Бутусов заявив, нібито Мецгер втік та переховується від копів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme