НБУ пояснив скачки на валютному ринку України

Різке погіршення ситуації на фінансовому ринку України на початку 2022 року неможливо було передбачити
 

Журналіст відділу новин
НБУ пояснив скачки на валютному ринку Ук…
Фото: НБУ

Разом з тим, Україна живе в такій ситуації з 2014 року, і банківська система була готова до подібного сценарію.

Про це заявив голова Департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін, повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу НБУ.

"Те, що відбулося в січні, це класичний "чорний лебідь". Посилення геополітичного напруження дуже важко прогнозувати, бо ніхто фактично не знає, які плани в нашого сусіда", – пояснив Лупін.

Водночас він нагадав, що Україна живе в такій ситуації з 2014 року. Для того щоб бути готовими до будь-якого сценарію, НБУ працює над накопиченням резервів, над поліпшенням фінансової стабільності. Крім того НБУ провів очистку банківської системи й зараз вона добре капіталізована, ліквідна.

"Ми накопичили резерви. Зараз ми маємо потужний інструментарій і навіть у разі повторення шоків зможемо їх долати швидко і без особливої шкоди для економіки", – розповів Лупін.

Він вважає, що українці звикають до того, що курс плаваючий.

"У січні не було ані черг, ані скарг на відсутність готівки. Не було випадків, коли, умовно, офіційний курс 29 грн/долар, а обмінний – 32 грн/долар. Обмінний готівковий курс був дуже близьким до міжбанківського сегмента. Цікаво також те, що активно використовувалися валютно-обмінні операції "у смартфонах". А обмінні операції онлайн, з одного боку, зручні для населення, а з іншого – сприяють тому, що кошти фактично лишаються в банківській системі, яка є стійкішою, ніж будь-коли раніше", – сказав голова Департаменту відкритих ринків НБУ.

Нагадаємо, 18 січня в НБУ заявили, що головною причиною виникнення певних перекосів між попитом та пропозицією валюти є психологічний чинник, пов'язаний із геополітичними подіями довкола України та реакцією на них учасників ринку.

24 січня після засідання РНБО президент Володимир Зеленський заявив, що в країні все під контролем, у тому числі валютний курс та золотовалютні резерви.

Однак, 12 лютого ЗМІ оприлюднили можливі сценарії вторгнення Росії в Україну, які нібито отримала американська розвідка. Мова йде про 9 можливих варіантів військового вторгнення в Україну.

Як наслідок, 14 лютого у першій половині дня обмінний курс досягав показників 29,30 грн.

Читайте також: Треба просто перестати заспокоювати: Що не так із останніми зверненнями Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme