Нова зустріч Байдена з Путіним поки не планується, – Держдеп США

Наразі не планується нова зустріч президента США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна 

Редактор стрічки новин
Нова зустріч Байдена з Путіним поки не п…
Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine/Facebook

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що проведення зустрічі двох президентів, коли відбувається ескалація поблизу кордонів України, є недоречним.

Про це він сказав під час брифінгу 21 грудня, передає Depo.ua.

"Я вважаю, що ми маємо побачити, чи, в першу чергу, є дипломатичний прогрес. Ми також хочемо побачити деескалацію з боку Росії, відведення сил від кордону з Україною, зняття напруги. За таких обставин набагато доречніше вести розмову, ніж коли відбувається ескалація", – сказав Блінкен.

Він вкотре наголосив, що Росію чекають серйозні наслідки в разі, якщо вона вирішить вдатися до нової агресії проти України. Щодо цього США працюють "у дуже тісній координації з союзниками та партнерами".

"Всупереч заявам міністра оборони Росії, Росія і підконтрольні їй сили відповідають за ескалацію напруженості, а не Україна чи Сполучені Штати", – заявив голова Держдепартаменту

Блінкен додав, що президент Байден дав Росії зрозуміти, що є "значно кращий шлях" – дипломатія. За словами держсекретаря, США й Росія готові до діалогу через різні канали, і на початку нового року можна буде побачити, чи зможуть сторони "дипломатичним шляхом усунути розбіжності".

"У всьому цьому ми перебуваємо в абсолютній солідарності, координації, консультаціях із союзниками і партнерами. Ми нічого не робимо щодо них без них. Все це робиться разом. І ми побачимо, в якому напрямку піде президент Путін", – наголосив держсекретар США.

З часу президентства Джо Байдена він мав дві зустрічі з Володимиром Путіним – особисту в Женеві влітку і через відеозв’язок нещодавно.

Нагадаємо, раніше помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід повідомила, що Сполучені Штати і Росія можуть у січні провести двосторонні переговори для обговорення пропозицій Москви щодо безпеки.

21 грудня президент Росії Володимир Путін заявив, що сподівається на конструктивні переговори з Вашингтоном і Брюсселем щодо порушених Кремлем питань безпеки, які, серед іншого, містять застереження Москви щодо членства України в НАТО.

15 грудня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним і Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Читайте також: Підготовка до ізоляції: Як НАТО поведеться з ультиматумом Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme