Пєсков під час виправдання вульгарщини Путіна збрехав про Мінські угоди

Журналісти уловили прес-секретаря президента Росії Володимира Путіна Дмитра Пєскова на брехні щодо Мінських угод

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Пєсков під час виправдання вульгарщини П…
Фото: РосЗМІ

Зокрема, Пєсков намагався виправдати заяву Путіна у бік української влади щодо невиконання Мінських угод з використанням приказку "Подобається – не подобається, спи моя красуне!".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на ZN.UA.

Зазначається, що прес-секретар Путіна намагався донести, що держави повинні виконувати свої зобов'язання.

"Президент мав на увазі, що якщо держава взяла на себе зобов'язання, і якщо стоїть підпис глави держави, то ці зобов'язання потрібно виконувати. Б'юся об заклад, це було дуже важко перекласти французькою мовою", – наголосив Пєсков.

Втім, Мінські угоди підписували не глави держав, а:

  • від ОБСЄ – тодішній посол Гайді Тальявіні;

  • від Росії – тодішній посол РФ в Україні Михайло Зурабов;

  • від України – другий президент Леонід Кучма.

Окрім цього, свої підписи залишили Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

"Досі немає жодних підтверджень того, що у Кучми в Мінську були офіційні, оформлені та затверджені згідно з українським законодавством директиви на підписання "Мінська-2" – наголосили журналісти.

Водночас термін дії "другого Мінська" минув ще 31 грудня 2015 року, а домовленості є виключно політичними та не ратифіковані жодним парламентом.

"Цей документ був підписаний під тиском, тому навіть якби він раптом був юридично зобов'язуючим міжнародним договором, то ні до чого Україну все одно не зобов'язував би. Тому що, згідно з Віденською конвенцією про право міжнародних договорів, договір є нікчемним, якщо його укладання стало результатом загрози силою її застосування з порушенням принципів міжнародного права (Стаття 52. Примус держави через загрозу силою або її застосування). "Мінськ-2", як ми всі пам'ятаємо, Україну змусили підписати під загрозою створення Дебальцевського котла", – додали у виданні.

Зауважимо, напередодні російський президент, говорячи про Мінські угоди щодо врегулювання російсько-української війни, глузливо звернувся до української влади, цитуючи російську приказку "Подобається – не подобається, терпи моя красуне!".

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що незадоволений Мінськими угодами. За його словами, найбільший недолік цього документа в тому, що всі його пункти можна читати, тлумачити й розуміти по-різному. А це надає Росії додаткову можливість уникнути відповідальності.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ніхто не нав'язує Україні виконання Мінських угод на російських умовах. За його словами, міжнародні партнери не чинять тиску на Україну щодо виконання Мінських угод, попри попередні спроби примусити Київ до цього.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін вважає, що Росія неправильно трактує Мінські угоди, чим ускладнює досягнення компромісу і будь-який прогрес. Однак, на думку американської дипломатки, Мінський процес залишається актуальним. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme