Прокуратура розповіла, як саме Саакашвілі потрапив до Грузії

Екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі приїхав на батьківщину у вантажівці

Михайло Хомченко

За інформацією правоохоронців, вантажівка разом із Міхеілом Саакашвілі перевозила до Грузії молочну продукцію.

Вантажівка перевозила продукцію, яка належала компанії IKA TRANS Ltd, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу прокуратури Грузії.

"Присутність Міхеіла Саакашвілі в згаданому трейлері, де були молочні продукти, підтверджують відеозаписи, зняті з його телефону", - заявили у прокуратурі.

Далі громадянин України, виїхавши за територію порту, сів на автомобіль Mercedes, на якому доїхав до села Тквірі. Звідти на мікроавтобусі Саакашвілі дістався Батумі, а до столиці Грузії екс-президент їхав у трейлері.

Прокурори заявили, що "встановлено точний маршрут в'їзду і пересування Саакашвілі в Грузії, вивчені сотні відеозаписів зі 112 камер спостереження, а також камер спостереження приватних компаній".

Нагадаємо, учора, 19 жовтня, адвокат Саакашвілі закликав тюремну адміністрацію госпіталізувати екс-президента Грузії через погіршення стану його здоров'я.

17 жовтня про те, що Саакашвілі скоро буде у критичному стані та потребуватиме госпіталізації, заявила і його гьорлфренд, "слуга" Єлизавета Ясько.

Як затримали Саакашвілі

1 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі заявив про затримання Саакашвілі.

Він не говорив про будь-які подробиці затримання екс-президента країни. Лише наголосив, що грузинські правоохоронці провели операцію "на вищому рівні". 

При цьому, за його словами, силовики мали інформацію про маршрут пересування Саакашвілі в напрямку Грузії з України.

Пізніше у мережі з'явилося відео із затриманим Саакашвілі. Повідомлялося, що політик перетнув кордон нелегально.

Українські прикордонники проводять внутрішнє розслідування через виїзд Саакашвілі з України до Тбілісі.

У Грузії заявили, буцімто Саакашвілі готував державний переворот і політика затримали у межах заздалегідь спланованої секретної операції.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що Саакашвілі прибув до Грузії виключно з метою внести дестабілізацію. Отже, вона не може помилувати екс-президента, оскільки хоче бути "чесною перед людьми, які постраждали від його режиму".

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що використовує всі свої можливості задля повернення в країну затриманого у Грузії українця Саакашвілі.

Натомість прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив, що Саакашвілі зможе повернутися в Україну лише після відбуття всього тюремного терміну на батьківщині, де він був засуджений до шести років ув'язнення.

Нині Саакашвілі перебуває у Руставській в'язниці неподалік від Тбілісі. Він оголосив голодування і заявив, що воно "триватиме до кінця життя". Крім того, Саакашвілі заздалегідь відмовився від медичної допомоги в разі втрати свідомості та будь-якого медичного втручання.

Особистий лікар Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе розповів, що Саакашвілі має рідкісне захворювання – таласемію. Медик заявив, що стан третього президента Грузії погіршився і йому потрібна госпіталізація.

Однак Спеціальна пенітенціарна служба Грузії спростувала інформацію про погіршення стану здоров'я Саакашвілі та запевнила, що він отримує призначені ліки.

Тюремники Саакашвілі розповіли також, що він відмовився сидіти у камері з іншою людиною і попросився до одиночки.

Крім самого екс-президента, правоохоронці затримали ще трьох його соратників.

Що відомо про справу Саакашвілі

На батьківщині Міхеіл Саакашвілі є підозрюваним у кількох кримінальних справах.

Зокрема, 23 березня 2014 року Саакашвілі викликали для свідчення в головну прокуратуру Грузії, плануючи допитати його з приводу помилування ним 2008 року чотирьох високопоставлених співробітників департаменту конституційної безпеки МВС Грузії – Ґії Аланія, Автанділа Апциаурі, Александра Гачави та Міхеїла Бібілурідзе, засуджених як фігурантів справи про вбивство 28 січня 2006 банківського службовця Сандро Ґірґвліані, а також за протиправні дії на адресу його знайомого Левана Бухаідзе.

28 липня того ж року третього президента країни було звинувачено в перевищенні повноважень при розгоні опозиційної акції в листопаді 2007 року, розгромі телекомпанії "Імеді" та вилученні власності у засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.

13 серпня Саакашвілі було висунуто звинувачення в розтраті бюджетних коштів. За даними грузинської прокуратури, Саакашвілі витрачав державні кошти на кухарів, масажистів, готелі та оренди яхт. Зокрема, його звинувачують, що в період із 2009 по 2012 роки лише на косметичні процедури для себе та сім'ї він витратив близько $450 тис.

Через це Саакашвілі залишив Грузію і до останнього часу не повертався додому.

1 жовтня стало відомо, що проти Саакашвілі у Грузії відкрили нову кримінальну справу. Він зі своїми соратниками нібито "планували вбивство опозиціонерів, щоб спровокувати заворушення і звинуватити владу".

Читайте також: Червона тюрма: Чому тюремники люблять Саакашвілі

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua