UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Путін поплакався Макрону, що його вимоги гарантій безпеки проігнорували, а в Україні дискримінують російськомовних

На прес-конференції після зустрічі із президентом Франції Еммануелем Макроном хазяїн Кремля Володимир Путін скаржився на НАТО та Україну

Журналіст відділу новин
Путін поплакався Макрону, що його вимоги…
Фото: kremlin.ru

Путін заявив, що не вірить у оборонний характер військового альянсу НАТО, бо "у військовій стратегії альянсу Москва є супротивником".

Також президент Росії заявив, що йому незрозуміло, з якого дива переміщення російських військ до кордону з Україною вважаються загрозою Україні, передає Depo.ua із посиланням на російські ЗМІ.

Путін згадав саму Україну. За словами російського лідера, "дискримінація російськомовного населення в Україні закріплюється законодавчо".

Щодо головного питання останніх тижнів – гарантій безпеки, які Росія вимагала від НАТО – Путін заявив, що вони були повністю проігноровані.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Макрон їде на переговори з Путіним, бо хоче стати героєм, який врятував Україну. Французький президент планує домовитись про мир в Україні, тим самим піднявши собі рейтинг напередодні президентських виборів. 

Довідка: У грудні 2021 року, на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

НАТО і його держави-члени відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки" 26 січня. Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Томас-Грінфілд заявила, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

2 лютого іспанське видання El Pais оприлюднило документ, який є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією. У своїй відповіді США заявили про готовність почати діалог з РФ з питань контролю за озброєннями у сфері ракет середньої і меншої дальності, а також обговорити з РФ взаємні зобов'язання щодо обмеження розгортання наступальних ракетних систем і сил в Україні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme