Росія заборонила ввезення м'яса з Казахстану після заяви Токаєва про виведення військ

Росія заборонила ввезення м'яса та молочних продуктів з території Казахстану

Редактор стрічки новин
Росія заборонила ввезення м'яса з Казахс…
Фото: akorda.kz

Після несподіваної заяви президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва про термінове виведення з країни "миротворців" ОДКБ, російська влада вирішила відповісти обмеженням постачання продовольчих товарів з території Казахстану.

Россільгоспнагляд заборонив ввезення до Росії м'яса та молочної продукції з Казахстану з 12 січня, повідомляє Depo.ua з посиланням на російські ЗМІ.

У Відомстві пояснили своє рішення, яке стосуватиметься сирого м'яса, продуктів його переробки, молока та молочної продукції, які не пройшли теплову обробку, а також насіннєвого матеріалу та живих тварин, нібито погіршенням епізоотичної обстановки за ящуром. Під заборону потрапляє як імпорт, так і транзит карантинної продукції російською територією.

Зазначимо, що рішення про заборону на ввезення продуктів із Казахстану було ухвалено відомством наступного дня після того, як президент країни Касим-Жомарт Токаєв оголосив, що контингент ОДКБ буде виведений з  протягом 10 днів.  

Нагадаємо, 11 січня вранці президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення основної місії миротворців Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). За його словами, виведення військ ОДКБ із Казахстану розпочнеться 13 січня і триватиме не більше 10 днів. 

У Кремлі поки не підтверджують, що російські війська, які взяли під контроль аеропорт Алмати та інші стратегічні об'єкти, почнуть вирушати додому. На брифінгу в середу речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що терміни перебування сил – "це не питання Російської Федерації" і порадив звернутися за коментарем до ОДКБ. 

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Згодом президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про зниження ціни на газ та введення державного регулювання цін на пальне. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу". Ті погодились ввести свій контингент в країну. Як відомо, до ОДКБ входять шість держав – Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

За офіційними даними, у Казахстані перебуває 2 030 військовослужбовців країн ОДКБ та 250 одиниць техніки. 

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme