"Слуги", Коломойський і "Довіра": Нардеп заявив, що в Раді сформували "ширку" під законопроект про олігархів

Народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко повідомив, що у Верховній Раді з'явилася нова ситуативна коаліція фракції "Слуга народу", "За майбутнє" (яку пов'язують з Ігорем Коломойським) та групи "Довіра"

Журналіст відділу новин
"Слуги", Коломойський і "Довіра": Нардеп…
Фото: Скріншот

Вона нібито сформувалася спеціально під ухвалення законопроекту №5599 про олігархів.

Про це Гончаренко написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

"В парламенті сформована нова "ширка". "Слуга народу", фракція Коломойського "За майбутнє", фракція "Довіра", яку пов’язують з агролігархами вже давно голосують в унісон. Але сьогодні сталася знакова подія. "За майбутнє" і "Довіра" сердешна підтримали прискорене винесення в зал законопроекту про так звану деолігархізацію, або як його вже називають в кулуарах самі слуги – ЗеОлігархізацію", – розповів нардеп.

Отже, він припускає, що "олігарх Коломойський "ЗА" ЗеОлірхізацію. Олігархи аграрні також "ЗА".

Гончаренко зауважив, що Коломойський нічого не робить без власного інтересу.

"В перший рік президентства Зеленського йому віддали на розграбунок Центренерго. Це була така подяка за "організацію" виборів. Я про це писав", – пригадав нардеп.

Він заявив також, що нині влада Зеленського слабшає і прагне контролю за медіа.

"І Коломойський, який є найближчим олігархом, не проти допомогти Зеленському. Скоро ми побачимо, чим розрахуються перед Коломойським за широку коаліцію зі "слугами". Це буде ще один Центренерго чи щось більш ласе. І найголовніше. Тепер очевидно: ЗеОлігархізація – процес, який у парламенті штовхають олігархічні фракції", – підсумував Гончаренко.

"Слуги", Коломойський і "Довіра": Нардеп заявив, що в Раді сформували нову "ширку"

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Повідомлялося, що чотири фракції Ради – "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність" – також звернулися до Разумкова щодо направлення законопроекту про олігархів на перевірку до "Венеційки".

Пізніше спікер підтвердив, що передав законопроект про олігархів до "Венеційки". Водночас він розповів, що народні депутати можуть ухвалити законопроект №5599 про олігархів у другому читанні не чекаючи на висновок Венеційської комісії щодо його конституційності.

За словами Разумкова, якщо той чи інший законопроект відправляють у Венеційську комісію, то у Верховної Ради немає зобов'язань чекати на її рішення до голосування за документ, оскільки це не регламентна процедура.

16 вересня у Венеційській комісії підтвердили, що отримали на розгляд законопроект Зеленського про олігархів.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

Читайте також: Під Штучним приводом: Як "слуги" спробують зняти Разумкова і який законопроект сховали за цим скандалом

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme