UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Токаєв дав перше інтерв'ю після кривавого січня: "Протести були війною, з Назарбаєвим не торгувався"

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у своєму першому інтерв'ю після кривавих протестів у січні назвав події справжньою війною

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Токаєв дав перше інтерв'ю після кривавог…
Фото: akorda.kz

За його словами, протести у Казахстані були спланованою акцією, до якої долучили бойовиків.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на казахський телеканал "Хабар 24".

"Січневі події були спланованою акцією. То була справжня війна. Я взяв на себе відповідальність і наказав стріляти по збройних бандитах… Під виглядом заробітчан до Алмати прилетіли бойовики та командири. Їх прохід забезпечили рахунок захоплення аеропорту", – наголосив він.

Президент Казахстану зазначив, що усі випадки незаконного утримування казахів та застосування проти них сили будуть розслідуватися. Він додав, що його цікавили тільки інтереси держави, а на реакцію Заходу йому було все одно.

"ОДКБ є нашою спільною організацією. Контингент ОДКБ не зробив жодного пострілу…. Росія для Казахстану – союзна держава. Не було розмов, що Казахстан щось винен", – заявив Токаєв.

Він розповів, що серед "бандитів" були добре підготовлені до поширення дезінформації люди, тому Казахстан на певний момент програв у інформаційній війні. Водночас, щодо питання усунення лідера держави 1991-2019 років Нурсултана Назарбаєва, у чинного глави не було "торгів".

"Торгу з Нурсултаном Назарбаєвим не було. Треба було терміново вирішити питання щодо статусу голови Ради безпеки", – зауважив президент Казахстану.

Окрім цього Токаєв сказав, що необхідно створювати умови для розвитку малого та середнього бізнесу, оскільки зараз невелика група людей повністю контролює сектори. Втім, у питанні реформ, президент не хоче йти на повну заміну Кабінету міністрів, адже це "не його метод".

Щодо зовнішньої політики президент Казахстану заявив, що найближчим сусідом для країни є Китай, тому влада має намір продовжувати добрі стосунки.

"Зі США ми завжди дотримувалися співпраці, плануємо й надалі продовжувати нашу співпрацю", – додав він.

Токаєв також наголосив, що не планує бути президентом понад два терміни. Він пообіцяв не переробляти закони, чи, ба більше – Конституцію.

Нагадаємо, 11 січня вранці президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення основної місії миротворців Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). За його словами, виведення військ ОДКБ із Казахстану розпочнеться 13 січня і триватиме не більше 10 днів.

19 січня на Росії оголосили про завершення виведення військ із Казахстану.

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Згодом президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про зниження ціни на газ та введення державного регулювання цін на пальне. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу". Ті погодились ввести свій контингент в країну. Як відомо, до ОДКБ входять шість держав – Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

За офіційними даними, у Казахстані перебувало 2 030 військовослужбовців країн ОДКБ та 250 одиниць техніки. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme