У ЄС хочуть взяти участь у переговорах між США та Росією щодо безпеки в Україні

Європейський Союз хоче взяти участь у переговорах між США та Росією щодо безпеки в Україні та Європі загалом

Журналіст відділу новин

Як заявив верховний представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, переговори США і Росія лише тоді матимуть сенс, якщо вони відбудуться "у тісній координації та за участю ЄС".

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, пише Depo.ua.

"Ми не хочемо і не можемо собі дозволити бути сторонніми глядачами, через голову яких ухвалюються рішення", — сказав Боррель.

Він зауважив, що Росія хоче вести переговори про архітектуру європейської безпеки без залучення Європейського Союзу, однак "це є абсурдом".

"Ми цього не приймемо. Нічого не вирішується про нас без нашої участі", – повідомив Боррель.

Верховний представник ЄС також назвав неприйнятною вимогу Росії щодо не розширення НАТО на схід, "особливо з огляду на Україну". Політик звернув увагу, що російська сторона вперше виклала свої вимоги у письмовій формі, "такого ніколи не було".

Боррель переконаний, що переговори з Росією не повинні обмежуватись темою України та не розширення НАТО.

"Ми повинні говорити про всі порушення з моменту ухвалення Гельсінського заключного акту в 1975 році. Ми не згодні ні з багатьма подіями в російській зовнішній політиці, ні з деякими подіями, які Москва розглядає як внутрішні справи", — заявив він.

Нагадаємо, переговори між Росією і США щодо так званих гарантій безпеки розпочнуться 10 січня в Женеві

Водночас президент США Джо Байден поки не дав однозначної відповіді щодо того, чи буде у нього у рамках переговорів зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. 

15 грудня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним і Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вирішив скликати засідання Ради НАТО-Росія. Воно повинно відбутися 12 січня 2022 року. 

Читайте також: Табу на розширення НАТО: Чи прийме Захід вимоги Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme