У Казахстані залишаються 150 українців, які хочуть повернутись додому

За допомогою щодо повернення на Батьківщину до українського посольства у Казахстані звернулися близько 150 громадян України
 

Журналіст відділу новин
У Казахстані залишаються 150 українців,…
Фото: Airastana

Посольство України в Казахстані домовилося із авіакомпанією Air Astana про можливість безкоштовного перебронювання квитків на скасовані рейси із Алмати на нові рейси із Нур-Султана, який повністю поновив міжнародне авіасполучення.

Про повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, інформує Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"За допомогою у поверненні на Батьківщину до українського посольства звернулися близько 150 громадян. Водночас, у зв'язку із поступовою стабілізацією безпекової ситуації частина співвітчизників повідомляє про зміну своїх планів і рішення залишатися на території Казахстану", – заявив Ніколенко і наголосив, що українців немає серед постраждалих або затриманих під час останніх подій у Казахстані.

Речник МЗС зазначив, що міжнародне авіасполучення із Нур-Султаном повністю відновлене, за винятком деяких рейсів європейських авіакомпаній. На 13 і 16 січня заплановані регулярні рейси до Києва, якими можуть скористатися наші громадяни.

Відновлюється також транспортне сполучення, зокрема залізничне, між великими казахстанськими містами.

"Українське посольство домовилося із казахстанською залізницею про можливість придбання групових квитків для громадян України, які висловлять бажання прибути до Нур-Султана для подальшого вильоту до Києва. Дипломати також домовилися із авіакомпанією Air Astana про можливість безкоштовного перебронювання квитків на скасовані рейси із Алмати на нові рейси із Нур-Султана", – повідомив Ніколенко.

Він порадив українцям, які хочуть скористатися цією можливістю, завчасно перевіряти наявність місць і дати рейсів із Нур-Султана.

Ніколенко поінформував, що за інформацією казахстанської сторони, міжнародний аеропорт Астани також готовий до відновлення повноцінної роботи. Про точний час відкриття аеропорту буде повідомлено додатково, зазначив він.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

Серед тих, хто застряг в Казахстані через закриття аеропортів, також 43 українці, які наразі перебувають у безпеці. 

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

8 січня сутички протестувальників з силовиками продовжились. Комендантську годину в Алматинській області Казахстану продовжили з 20 вечора до 7 ранку.

9 січня в МЗС України повідомили, що українців серед постраждалих від протестів у Казахстані немає, однак у місті Алмати "застрягли" 116 громадян нашої держави.

9 січня до міжнародного аеропорту "Бориспіль" з Нур-Султана прибув рейсовий літак із застряглим в Казахстані через протести 33-ма громадянами України.

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme