Українці у Казахстані не постраждали, але вибратись з країни не можуть, – МЗС

Українців немає серед загиблих, постраждалих чи затриманих на протестах у Казахстані, однак через скасування авіарейсів додому не можуть повернутися понад 100 наших співвітчизників
 

Журналіст відділу новин
Українці у Казахстані не постраждали, ал…
Фото: МЗС

У місті Алмати перебуває 116 українців, які через скасовані авіарейси з Казахстану не можуть залишити країну.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на заяву речника МЗС Олега Ніколенка.

Він поінформував, що міжнародний аеропорт Алмати призупинив обслуговування цивільних літаків, оскільки використовується для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ.

"Усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їхньому життю чи безпеці немає. Посольство підтримує із усіма пасажирами постійний зв‘язок та інформуватиме їх про подальші кроки", – зазначив представник МЗС.

Ніколенко наголосив, що Україна взаємодіє із урядами іноземних держав, громадяни яких також не можуть залишити Казахстан, і що передумовою будь-яких подальших заходів є стабілізація безпекової ситуації.

"Загиблих, постраждалих або затриманих українців під час масових заходів в Казахстані немає", – також наголосив Ніколенко.

Також він повідомив, що 9 січня планується відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Сулатан – Київ.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ, окрім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

Серед тих, хто застряг в Казахстані через закриття аеропортів, також 43 українці, які наразі перебувають у безпеці. 

Наприкінці дня влада Казахстану заявила про взяття адмінбудівель під контроль, а МВС заявило про знищення усіх, хто не складе зброю. 

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

8 січня сутички протестувальників з силовиками продовжились. Комендантську годину в Алматинській області Казахстану продовжили з 20 вечора до 7 ранку.

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme