У Польщі диспетчер-втікач розповів про спецоперацію КДБ Білорусі щодо Протасевича, – ЗМІ

Авіадиспетчер Мінського аеропорту, який влітку цього року виїхав з Білорусі до Польщі, розповів подробиці про посадку літака компанії Ryanair та затримання опозиціонера, засновника й колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича

Журналіст відділу новин
У Польщі диспетчер-втікач розповів про с…
Фото: Скріншот

Крім того, авіадиспетчер-втікач нібито також надав докази, що затримання Протасевича було операцією спецслужб Білорусі.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на The New York Times.

Видання зазначає, буцімто джерела у польській спецслужбі назвали свідка Олегом Галеговим, який є етнічним грузином і одружений на жінці з Білорусі.

За словами джерел видання, диспетчер відповідав за те, щоб повідомити пілоту літака про нібито закладену на борту бомбу.

Чоловік також повинен був рекомендувати командиру екіпажу здійснити посадку в аеропорту Мінська з міркувань безпеки.

Диспетчер нібито повідомив, крім іншого, що під час ситуації з літаком на вишці перебував офіцер Комітету державної безпеки (КДБ) Білорусі. У найвідповідальніший момент він взяв авіадиспетчерську службу під свій повний контроль.

Що відомо про затримання Протасевича

23 травня в Національному аеропорту Мінська здійснив аварійну посадку літак компанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса.

Відомо, що літак раптово подав сигнал лиха і змінив курс. Причиною екстреної посадки став нібито сигнал про замінування, однак після посадки вибухових пристроїв у літаку не знайшли.

Згодом з'ясувалося, що літаком, який екстрено сів у Мінську нібито через замінування, летів білоруський опозиціонер, засновник і колишній головний редактор Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. Його затримали білоруські силовики.

Лідери європейської та світової демократії засудили екстрену посадку літака Ryanair у Мінську з подальшим затриманням Протасевича. 

Голови комітетів з міжнародних відносин в законодавчих органах восьми країн у спільній заяві закликали Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) провести розслідування інциденту, а до того заборонити всі польоти над Білоруссю. 

Генеральний директор авіакомпанії Ryanair Майкл ОʼЛірі заявив, що вимушена переадресація рейсу в Білорусь є  "спонсорованим державою піратством". 

24 травня лідери країн Європейського Союзу на саміті узгодили першу офіційну відповідь на терористичний акт білоруського режиму Олександра Лукашенка щодо пасажирського літака.

Усі 27 лідерів країн-членів ЄС ухвалили рішення про заборону усім авіакомпаніям ЄС на польоти над територією Білорусі. Також очільники країни ЄС домовилися ввести чергові секторальні санкції щодо тих, хто є причетним до цього терористичного акту.

Згодом у мережу виклали відео із Протасевичем, де він говорить, нібито з ним все добре, і він дає свідчення білоруським правоохоронцям.

За словами батьків Протасевича, це відео, ймовірно було записане під тиском.

26 травня Україна припинила авіасполучення з Білоруссю. Повернутися в Україну наші громадяни отримали змогу лише наземним транспортом.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив, що влада Білорусі в межах ситуації з літаком Ryanair і затриманням білоруського опозиціонера, засновника й колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, перетнула чергову "червону лінію" у ставленні не лише до своїх громадян, але і до громадян інших країн та до міжнародного права.

25 червня стало відомо, що Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу, перевели під домашній арешт.

17 липня Польща, Литва та Ірландія заявили про намір подати спільний позов проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в міжнародний суд ООН через інцидент з літаком Ryanair.

Нагадаємо, на початку вересня повідомлялося, що Міжнародна організація цивільної авіації – ICAO – завершує розслідування примусової посадки літака з Протасевичем у Мінську. Відомо, що група ICAO приїжджала в Білорусь для розслідування інциденту з рейсом Ryanair.

Читайте також: Загрожує смертна кара: Хто такий Роман Протасевич, якого затримали у Мінську

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme