Україна закликала світову спільноту засудити нові репресії в окупованому Криму

Народні депутати під час засідання 10 вересня ухвалили звернення до світової спільноти, у якій закликають засудити нову хвилю репресій в окупованому Криму

Журналіст відділу новин

За постанову №6007, у якій йдеться про необхідність введення санкцій проти Росії, проголосували 293 народних депутати.

В ухваленій заяві парламентарії звернулися до законодавчих та виконавчих органів інших країн, міжнародних організацій із закликом засудити нову хвилю репресій Російської Федерації проти кримських татар, а також ввести санкції проти всіх причетних до цих злочинів, пише Depo.ua із посиланням на сайт парламенту.

Також Рада просить міжнародних партнерів приєднатися до Декларації Кримської платформи та нарощувати зусилля з деокупації українського півострова.

Засудили народні обранці й незаконні обшуки, викрадення та арешти кримських татар. Зокрема, йдеться про першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, Ельдара Одаманова, Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова.

Нагадаємо, 3 та 4 вересня в окупованому Криму сталися масові затримання кримських татар. У суботу, 4 вересня, до заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла прийшли з обшуком у селі Первомайське Сімферопольського району Криму. Після цього його затримали і забрали. Згодом стало відомо, що йому висунули підозру у вчиненні злочину, що підпадає під дію частини 1 статті 281 "Диверсія" УК РФ і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років. 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через нові незаконні обшуки й затримання кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський розцінив чергові обшуки й затримання кримських татар в окупованому Криму, як реакцію Росії на початок роботи "Кримської платформи". 

На затримання вже відреагували й США: вони закликали Росію негайно звільнити кримських татар. Там заявили, що це – одне з чергових свідчень політично мотивованих рейдів, затримань та каральних заходів РФ, спрямованих проти Меджлісу, "який став об’єктом репресій через протидію спробам Росії анексувати Крим".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme