Українців попередили про ймовірність ще однієї потужної кібератаки: Коли і що можуть зламати хакери

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA повідомила громадян про ймовірність нової кібератаки

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Українців попередили про ймовірність ще…
Фото: Pixabay

Йдеться про ймовірність нової хакерської атаки у вівторок, 22 лютого.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу CERT-UA

Зазначається, що на сайті Raidforums за посиланням https://raidforums [.]com/Thread-Message-to-Ukraine було виявлено повідомлення, що містило погрозу проведення кібератак 22 лютого.

Водночас нині обговорення за цим посиланням було видалене. 

У CERT-UA пояснили, що у повідомлені йшлося про оренду серверів для підготовки нових атак на веб-сайти:

  • державного сектору;

  • банківського сектору;

  • сектору оборони.

"За цим повідомленням вбачається, що атаки повинні здійснити дефейс веб-ресурсів, що розміщуються в зоні .ua", – наголосили фахівці. 

Українців попередили про ймовірність ще однієї потужної кібератаки: Коли і що можуть зламати хакери

Крім того, урядова команда реагування закликала всіх громадян оперативно повідомляти про виявлені кібератаки, або ж аномальні дії в інформаційних системах.

Куди й кому повідомляти про кібератаки в УкраїніНагадаємо, в ніч з 13 на 14 січня спецслужби держави-агресора спланували й провели потужну кібератаку на 70 державних установ і державних органів України. На сайтах урядових структур розмістили текст із погрозами громадянам українською, російською та польською мовами. У зверненні хакерів стверджувалося, буцімто всі особисті дані українців були "завантажені в загальну мережу", а всі дані на персональних комп'ютерах "будуть знищені без можливості відновлення".

Внаслідок кібератаки постраждали, зокрема, офіційні сайти Кабінету міністрів України, Міністерства освіти й науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства розвитку громад і територій, Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища, Міністерство аграрної політики та продовольства, Державної казначейської служби, Державної служби із надзвичайних ситуацій тощо. Працювати перестав також портал "Дія".

Дещо згодом Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України запевнила, що витоку персональних даних внаслідок хакерської атаки не відбулось. Ресурси відновили свою роботу.

15 лютого сталась ще одна з наймасштабніших кібератак в історії України. Тоді відкриватися перестали сайти Міноборони та Збройних сил України. Не працював мобільний додаток "Приват24". Дісталося також й "Ощадбанку".

Водночас журналісти The Washington Post повідомили, буцімто російські хакери проникли в системи об'єктів критичної інфраструктури України.

21 лютого міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що Україна перебуває нині в новій фазі гібридної війни. Лише минулими вихідними в інформаційному просторі було зафіксовано запуск 10 "класичних" фейків. 

Згідно з його інформацією, ЗМІ і в ОРДЛО, і на Росії працюють за "темниками", використовуючи маніпуляції та провокації.

За словами Ткаченка, російський слід присутній і в кібератаках на державні сайти України, неодноразово здійснюваних останнім часом.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme