Якщо відведення російських військ підтвердиться, то Україна отримає передишку до осені, – експерт

Поки що росіяни відводять свої війська від українського кордону у місця постійної дислокації лише на словах свого Міністерства оборони
 

Журналіст відділу новин
Якщо відведення російських військ підтве…
Фото: МО РФ

Однак, якщо інформація про відведення російських військ все ж таки підтвердиться, то це означатиме, що Україна отримала перепочинок, як мінімум, до осені.

Про це у коментарі Depo.ua розповів військовий експерт Михайло Жирохов.

"Сприймати всерйоз заяви російського Міністерства оборони я б не поспішав. Поки не буде підтвердження цієї інформації від незалежних джерел – говорити про якусь деескалацію зарано", – вважає експерт.

Водночас Михайло Жирохов розповів, чого варто очікувати, якщо ця інформація все ж підтвердиться.

"Якщо ця інформація підтвердиться, то Україна отримає передишку до осені. Чому до осені? Тому що і російська, і білоруська армії залежать від призову, а призов у них навесні і восени. І ситуація складається так, що лише восени можна буде притримати на службі тих, хто має демобілізуватися, і таким чином отримати повноцінні бойові підрозділи", – вважає військовий експерт.

До дати 20 лютого, на яку багато хто вже "призначив" російське військове вторгнення через завершення цього дня Пекінської Олімпіади і російсько-білоруських військових навчань на території Білорусі, Михайло Жирохов також ставиться скептично.

"Тими силами, які росіяни стягнули у Білорусь, активних бойових дій наступального характеру зробити неможливо. Тому, якщо росіяни справді відводять війська у Воронежській і Курській областях, то це означає, що ніякого нападу найближчим часом не планується", – підсумував експерт.

Нагадаємо, за даними Міноборони України, зараз поблизу українських кордонів зосереджено близько 130 тисяч військових Російської Федерації.

8 січня державний секретар США Ентоні Блінкен одразу після закритого засідання країн-учасниць НАТО відкрито звинуватив Росію в ескалації напруги уздовж українського кордону і цілеспрямованому пошуку причин для нападу. Він порівняв Росію з лисицею, яка збирається напасти на курник, виправдовуючи це тим, що кури загрожують її безпеці.

10 січня заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков заявив, що не можна недооцінювати ризики воєнної конфронтації у Європі.

25 січня Західний і Південний військові округи Росії оголосили про початок перевірки боєготовності з передислокацією підрозділів на віддалені полігони.

29 січня Міноборони РФ заявило про відведення частини військ від кордонів України до місць постійної дислокації.

Водночас Росія продовжує перекидати війська до Білорусі на нібито "союзницькі" військові навчання, які триватимуть до 20 лютого.

Читайте також: Територіальна оборона в Україні: Куди йти і що робити тим, хто хоче приєднатися

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme