За фактом хакерської атаки на сайти держструктур можуть відкрити кримінальне провадження, – МВС

У Міністерстві внутрішніх справ (МВС) України запевнили громадян, що внаслідок масштабної хакерської атаки на урядові сайти контент ресурсів змінено не було й витоку персональних даних не сталося

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
За фактом хакерської атаки на сайти держ…
Фото: Pixabay

За фактом хакерської атаки вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МВС.

"Сьогодні вночі було здійснено хакерську атаку на урядові сайти. На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. При цьому контент сайтів не змінено і витоку персональних даних не відбулося", – нагадали у відомстві.

Зазначається, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу інших урядових сайтів.

"Кіберполіція, СБУ та Держспецзв'язку встановлюють причетних до кібератак на сайти державних структур. Зараз Департамент кіберполіції спільно з Держспецзв'язку та Служба безпеки України збирають цифрові докази і встановлюють причетних до вчинення кібератак", – наголосили у МВС.

Уточнюється, що роботу більшої частини атакованих державних ресурсів вже відновлено. Інші будуть доступні найближчим часом.

За фактом хакерської атаки на сайти держструктур вирішується питання про відкриття кримінального провадження, – МВС 

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На них розмістили текст із погрозами громадянам українською, російською та польською мовами.

У зверненні хакерів стверджувалося, буцімто всі особисті дані українців були "завантажені в загальну мережу", а всі дані на персональних комп'ютерах "будуть знищені без можливості відновлення".

Внаслідок кібератаки постраждали офіційні сайти Кабінету міністрів України, Міністерства освіти й науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства розвитку громад і територій, Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища, Міністерство аграрної політики та продовольства, Державної казначейської служби, Державної служби із надзвичайних ситуацій тощо. Працювати перестав також портал "Дія".

Дещо згодом Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України запевнила, що витоку персональних даних внаслідок хакерської атаки не відбулось. Більшість ресурсів уже відновили свою роботу.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працює в штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

В Європейському Союзі вже запропонували Україні допомогу на тлі кібератаки. Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив хакерську атаку й зауважив, що в Євросоюзі знали, що "це може статись". Водночас чиновник відмовився від припущень, хто може стояти за цим злочином.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme