Заохочуватимуть бонусами: Внески до накопичувальної пенсійної системи хочуть зробити добровільними

Мінсоцполітики пропонує зробити добровільною участь людини у сплаті внесків до накопичувальної системи

Редактор стрічки новин
Заохочуватимуть бонусами: Внески до нако…
Фото: Рixabay

Мінсоцполітики пропонує не зобов’язувати людей сплачувати внески на загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення власним коштом, але заохочувати їх це робити через 100% бонус від держави в рамках 1% від заробітної плати на старті роботи системи.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу відомства.

Як зазначається у повідомленні, такі пропозиції Мінсоцполітики напрацювало в результаті обговорення системи внесків з Міністерством фінансів та місією Світового банку.

"Людина на кожен свій внесок за рахунок співфінансування від держави фактично одразу отримає 100-відсоткову дохідність додатково до дохідності від інвестування. Таким чином не відбуватиметься примусу громадян до сплати накопичувальних внесків за власний рахунок. Натомість будуть ефективні стимули до добровільної участі людей у сплаті внесків до системи та гнучкі умови розвитку системи в подальшому", - зазначають у відомстві.

Яка модель накопичувальних внесків пропонується

  • Обов’язкові внески на індивідуальні рахунки людей в розмірі 1% сплачує роботодавець (за рахунок зниження ЄСВ) на користь всіх осіб, щодо яких він є страхувальником у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

  • Добровільні внески на власні індивідуальні рахунки в розмірі 1% сплачують всі застраховані особи з власної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) на умовах автозапису з правом відмови.

  • На індивідуальні рахунки людей, які не відмовились від добровільної сплати накопичувальних внесків з власної зарплати, держава перераховує додаткові стимулюючі внески в розмірі 1%.

"Таким чином, всі застраховані особи автоматично стають учасниками другого рівня пенсійної системи і отримують від 1% до 3% від своєї заробітної плати на власні пенсійні рахунки, відповідного до свого вибору", – пояснили у Мінсоцполітики.

У відомстві також зазначили, що податковий тиск на роботодавців не зростатиме за рахунок зниження ЄСВ на розмір накопичувального внеску.

"Людина має право в будь-який час відмовитися від сплати добровільного накопичувального внеску з власної зарплати. Додаткові стимулюючі внески від держави на індивідуальний рахунок такої людини в цьому випадку припиняються. Після відмови за нею залишається право поновити сплату добровільних внесків в будь-який час за власним бажанням з одночасним поновленням сплати стимулюючого внеску від держави", – йдеться у повідомленні.

Також Мінсоцполітики пропонує кожні два роки проводити повторний автозапис учасників, які раніше відмовились від сплати внесків власним коштом. Водночас право відмовитись за ними зберігається.

Люди зможуть самостійно обрати пенсійного провайдера, що, як переконані у Мінсоцполітики, позитивно вплине на розвиток конкуренції у сфері накопичувального пенсійного забезпечення, знизить ризики монополізації, позитивно вплине на розвиток недержавного пенсійного забезпечення, детінізацію зайнятості і зарплат, підвищення фінансової грамотності, підвищення довіри до фінансових установ та підвищення добробуту населення в цілому, а особливо у пенсійному віці.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна представила "дорожню мапу" пенсійної реформи. Запровадження накопичувальної пенсії в Україні відбуватиметься у три етапи

Міністр фінансів України Сергій Марченко висловив сподівання, що пенсійна реформа в Україні розпочнеться у 2023-2024 роках

Довідка: Наприкінці квітня 2021 року Міністерство соціальної політики представило законопроект про запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Він пропонує зменшити розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб.

Документ суттєво розширює охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій населення. Також він дозволяє українцям обирати авторизований пенсійний фонд, змінювати його, отримувати інформацію про стан свого рахунку та здійснені операції.

Крім цього, законопроект пропонує визначити основним видом виплат у системі накопичень довічну виплату у розмірі щонайменше одного прожиткового мінімуму.

Водночас у Кабміні пояснили, що запровадження накопичувальної пенсії не означає відмову від чинної солідарної системи.

Читайте також: Накопичувальна пенсійна система: Переваги та ризики реформи від Шмигаля

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme