Затримання Саакашвілі в Грузії: Як відреагували в ЄС

В Європейському Союзі вже відреагували на затримання екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі після повернення на батьківщину

Журналіст відділу новин
Затримання Саакашвілі в Грузії: Як відре…
Фото: Рixabay

ЄС, зокрема, закликає владу та опозицію Грузії діяти стримано.

Про це повідомив журналіст Рікард Юзвяк у своєму Twitter, передає Depo.ua.

"Після повернення колишнього президента Грузії Саакашвілі до Грузії та його подальшого арешту ЄС закликає владу та опозицію Грузії діяти стримано і поважати верховенство права", – написав він.

Юзвяк закликав владу країни поважати основні права та належну юридичну процедуру за допомогою прозорих та справедливих судових рішень відповідно до верховенства права. Крім того, журналіст нагадав, що всі сторони несуть відповідальність за зусилля щодо деескалації конфлікту.

"Інклюзивний парламентський процес, політична стабільність та судова влада, яка користується довірою громадян Грузії, є передумовами для поглиблення Грузією партнерства з ЄС відповідно до Асоціації", – підсумував Юзвяк.

Затримання Саакашвілі в Грузії: Як відреагували в ЄС - повідомлення 1

Затримання Саакашвілі в Грузії: Як відреагували в ЄС - повідомлення 2

Затримання Саакашвілі в Грузії: Як відреагували в ЄС - повідомлення 3

Нагадаємо, 1 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі заявив про затримання Саакашвілі.

Він не говорив про будь-які подробиці затримання екс-президента країни. Лише наголосив, що грузинські правоохоронці провели операцію "на вищому рівні". 

При цьому, за його словами, силовики мали інформацію про маршрут пересування Саакашвілі в напрямку Грузії з України.

Пізніше у мережі з'явилося відео із затриманим Саакашвілі.

Крім того, у Грузії заявили, буцімто Саакашвілі готував державний переворот і політика затримали у межах заздалегідь спланованої секретної операції.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що Саакашвілі прибув до Грузії виключно з метою внести дестабілізацію. Отже, вона не може помилувати екс-президента, оскільки хоче бути "чесною перед людьми, які постраждали від його режиму".

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що використовує всі свої можливості задля повернення в країну затриманого у Грузії українця Саакашвілі.

Натомість прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив, що Саакашвілі зможе повернутися в Україну лише після відбуття всього тюремного терміну на батьківщині, де він був засуджений до шести років ув'язнення.

Довідка: На батьківщині Міхеіл Саакашвілі є підозрюваним у кількох кримінальних справах.

Зокрема, 23 березня 2014 року Саакашвілі викликали для свідчення в головну прокуратуру Грузії, плануючи допитати його з приводу помилування ним 2008 року чотирьох високопоставлених співробітників департаменту конституційної безпеки МВС Грузії – Ґії Аланія, Автанділа Апциаурі, Александра Гачави та Міхеїла Бібілурідзе, засуджених як фігурантів справи про вбивство 28 січня 2006 банківського службовця Сандро Ґірґвліані, а також за протиправні дії на адресу його знайомого Левана Бухаідзе.

28 липня того ж року екс-президента було звинувачено в перевищенні повноважень при розгоні опозиційної акції в листопаді 2007 року, розгромі телекомпанії "Імеді" та вилученні власності у засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.

13 серпня Саакашвілі було висунуто звинувачення в розтраті бюджетних коштів. За даними грузинської прокуратури, Саакашвілі витрачав державні кошти на кухарів, масажистів, готелі та оренди яхт. Зокрема, його звинувачують, що в період із 2009 по 2012 роки лише на косметичні процедури для себе та сім'ї він витратив близько $450 тис.

Через це Саакашвілі залишив Грузію і до останнього часу не повертався додому.

27 серпня 2020 року Саакашвілі уже оголошував, що повертається в Грузію. Він пояснив, що продовжить виконувати свої обов’язки в українській Нацраді реформ, але буде активно брати участь у виборах в Грузії.

7 вересня партія Єдиний національний рух і об'єднання опозиції "Сила" висунули кандидатуру Саакашвілі на посаду прем'єр-міністра Грузії. Втім, політсила Саакашвілі програла вибори.

1 жовтня стало відомо, що проти Саакашвілі у Грузії відкрили нову кримінальну справу.

Читайте також: Вічний революціонер: Чим загрожує Грузії приїзд Саакашвілі

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme