Зеленський сказав, хто і як обиратиме наступника Разумкова

У разі відкликання Дмитра Разумкова, фракція "Слуга народу" самостійно визначатиметься із кандидатурою голови Верховної Ради

Журналіст відділу новин
Зеленський сказав, хто і як обиратиме на…
Фото: Скріншот

Так президент Володимир Зеленський відповів на запитання журналістів щодо ймовірності призначення спікером парламенту першого заступника голови ВРУ Руслана Стефанчука.

Про це він заявив під час прес-конференції у Трускавці, передає Depo.ua.

"Щодо питання Руслана Стефанчука. Обов’язково буде фракція, яка буде проговорювати, хто може бути тією чи іншою кандидатурою від монобільшості на місце спікера", – сказав Зеленський.

За його словами, робота у монобільшості завжди відбувається в такому форматі.

"У такому форматі у нас завжди все відбувається: 70% на 30%. Якщо 70% голосів "за" ту чи іншу кандидатуру, той чи інший закон, те чи інше рішення. Ми домовлялися, що всі підтримають. Незважаючи, хто ти, депутат чи, до речі, вже спікер. Так само це стосувалося й урядовців. У нас є партійні домовленості", – пояснив Зеленський.

Крім того, Зеленський прокоментував інформацію, нібито першим віце-спікером парламенту може стати голова партії та перший заступник голови парламентської фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Президент зауважив, що вперше про це чує.

Нагадаємо, дещо раніше "слуги народу" визначилися з датою, коли почнуть процедуру відставки Дмитра Разумкова. За інформацією джерел низки ЗМІ, головною кандидатурою на посаду спікера українського парламенту є буцімто чинний перший віце-спікер Руслан Стефанчук.

Довідка: Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, згідно з даними експертів, може мати президентські амбіції. Чинний глава держави Володимир Зеленський навіть може вбачати в ньому політичного конкурента, хоча рейтинги, здебільшого, і не вказують на високі шанси Разумкова на крісло президента.

Впродовж кількох місяців у ЗМІ час від часу з'являлася інформація із посиланням на неназвані джерела, буцімто в Офісі президента відбувається підготовка до відставки Разумкова, який є спікером парламенту з 2019 року. Акцентувалася увага, зокрема, на тому, що Разумков іде наперекір проханням Зеленського й висловлює власну думку.

Водночас в ОП наголошували, що між Разумковим та Зеленським немає конфлікту, і президент не вважає спікера Ради своїм конкурентом.

18 вересня "слуги" у прямому ефірі накинулися на спікера ВРУ Дмитра Разумкова й натякнули, що у них є голоси для його заміни.

30 вересня стало відомо, що у Раді розпочали процедуру звільнення спікера Дмитра Разумкова.

Разумков підтвердив, що колеги прийшли до нього за підписними листами про відкликання з посади голови Верховної Ради. Він уточнив, що відповідну пропозицію подав голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Читайте також: Відставка Разумкова: чому це ніяк не вплине на політичні розклади

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme