Ешелонна тактика: Монастирський розповів, як Україна боронитиме кордон у разі напливу мігрантів

Голова МВС Денис Монастирський розповів, як Україна готується до захисту кордонів через міграційну кризу

Редактор стрічки новин
Ешелонна тактика: Монастирський розповів…
Фото: Артем Шевченко/Facebook

Міністр розповів про готовність у разі напливу мігрантів з Білорусі до застосування тактики так званого ешелонного прикриття державного кордону.

Про це Монастирський розповів під час свого виступу на годині запитань до уряду у Верховній Раді, передає Depo.ua.

За його словами, визначено до 10 потенційно небезпечних ділянок державного кордону, загальна протяжність яких складає близько 270 км.

"Здійснено оперативне обстеження прикордонної території з точки зору об'єктивної обстановки та ризиків, а також визначені найбільш вразливі найбільш вразливі ділянки державного кордону. До чергувань залучено авіацію МВС – до 15 вертольотів, 2 літаки, 44 безпілотні літальні апарати", - розповів міністр.

Також уже проведено командно-штабні навчання на цьому тижні, де відпрацьовані можливі сценарії розвитку ситуації. А уже за два тижні, за словами Монастирського, відбудуться польові навчання підрозділів МВС, Збройних Сил, тероборони громадських формувань з охорони громадського порядку. Під час навчань будуть відпрацьовуватись на кордоні конкретні сценарії можливої протидії масовому напливу мігрантів.

Голова МВС також розповів, що сьогодні за його наказом будуть задіяні оперативні резерви Нацгвардії та Нацполіції.

"До охорони державного кордону ми будемо задіювати тактику ешелонного прикриття державного кордону. Перший склад ешелону – буде без зброї, лише з захисними засобами. У разі агресивних дій порушників кордону для особового складу другого ешелону передбачено використання необхідних спеціальних засобів та зброї. Ми розуміємо, що у разі загрози життю та здоров'ю прикордонників і правоохоронців ми будемо застосовувати усі передбачені законом засоби у тому числі вогнепальну зброю", – сказав Монастирський. 

Він також пояснив, яким чином працюватимуть резервні сили для захисту кордону.

"Наша мета стоїть на в тому, щоб поставити уздовж 1084 км кордону прикордонників. Наша мета – визначити, і вони уже сьогодні  визначені, базові точки формування резерву, які мають досягти критичних точок державного кордону протягом 30-60 хвилин. Це нормативний час протягом якого після отримання інформації від наших розвідувальних органів мають бути перекинуті відповідні сили і засоби", - сказав міністр.

За його словами, уже визначене розміщення базових таборів додаткових сил і засобів.

Монастирський також поінформував, що сьогодні уряд створить міжвідомчий координаційний штаб протидії відповідній кризі.

Також, за словами міністра, розроблено комплекс превентивних заходів для недопущення провокацій, зокрема щодо "своєчасного виявлення та нейтралізації підбурювачів, провідників та інших підозрілих осіб".

"Цю діяльність ми здійснюємо разом з нашими розвідувальними органами та СБУ.   

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Кабінет міністрів виділив Міністерству внутрішніх справ України – для Державної прикордонної служби – 21 мільйон гривень. Повідомлялося, що кошти надаються для здійснення заходів, пов’язаних зі зміцненням обороноздатності держави.

18 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект №5232, який регулює застосування зброї та бойової техніки прикордонниками

Довідка: Наразі міграційна криза, штучно створена Білоруссю, посилюється. 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. У ніч на 13 листопада мігранти застосували щодо польських служб сльозогінний газ та намагалися прорватися через кордон. Польські прикордонники оприлюднили відео, як білоруські військові при цьому намагалися прорвати огорожу на кордоні з Польщею за допомогою службової машини.

У зв'язку з міграційною кризою кордон України з Білоруссю додатково захищатимуть близько 8,5 тисяч військовослужбовців Державної прикордонної служби, Національної гвардії та Національної поліції. За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, у МВС визначили приблизно 10 ділянок кордону, де можуть відбуватися основні підходи мігрантів до державного кордону з Україною.

Читайте також: Єгері і тероборона: Як Україна захищатиметься від мігрантів Лукашенка

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme