Порошенко закликав Зеленського звільнити Пристайка після скандальної заяви про членство України в НАТО

П’ятий президент та лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко закликав чинного главу держави Володимира Зеленського відкликати й звільнити посла України у Великій Британії Вадима Пристайка

Журналіст відділу новин
Порошенко закликав Зеленського звільнити…
Фото: Прес-служба "ЄС"

На думку Порошенка, якщо завтра Пристайко ще буде в Лондоні, значить відмова від НАТО – позиція Зеленського.

Про це він заявив під час погоджувальної ради в парламенті 14 лютого, передає Depo.ua.

"Сьогодні вранці ми були шоковані новиною, що посол Зеленського в Лондоні Вадим Пристайко заявив, що Україна може відмовитися від вступу в НАТО, нібито щоб запобігти війні. Я хочу нагадати всім, що війна з Росією триває вже вісім років, і свого часу ніякий позаблоковий статус не вберіг Україну від нападу Росії", – наголосив Порошенко.

За його словами, вперше з часів Революції Гідності офіційний представник України на міжнародній арені робить заяву про відмову від НАТО.

"І цим український посол показав, що шантаж і залякування Путіна України працює. Ми маємо продемонструвати абсолютно зворотнє", – переконаний Порошенко. 

Він нагадав, що Пристайко – не просто посол, а колишній міністр закордонних справ, колишній екс-віце-прем’єр в уряді Зеленського, відповідальний за євроатлантичну інтеграцію. 

"Після обурення суспільства простого спростування вже замало. Ми наголошуємо на тому, що єдиний спосіб довести, що позиція Пристайка не є позицією української влади і Зеленського, негайно відкликати посла з Лондона і звільнити його з роботи", – наголосив політик.

Порошенко додав, що краще Україні запропонувати Зеленському відмовитися від такого посла.

"Бо командувач ВМС Німеччини подав у відставку після заяв про Крим, голова комітету парламенту Фінляндії пішов у відставку після твіту про те, що Україну не візьмуть в НАТО. І якщо завтра Пристайко ще буде в Лондоні, значить він озвучив не свою позицію, а позицію Зеленського", – підсумував він.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що вступ України до НАТО створить загрозу для безпеки Москви. Однак у Пентагоні заявили, що питання щодо членства України в НАТО може вирішуватися виключно державами-членами Альянсу. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі наголосив, що будь-яке рішення про членство в Альянсі стосується конкретної держави й НАТО.

Нещодавно надзвичайний та повноважний посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, нібито Київ "може проявити гнучкість" у питанні щодо НАТО. Йдеться про заявку України на вступ до НАТО на тлі російської агресії.

Прес-секретар президента Сергій Никифоров повідомив, що Пристайку необхідно надати можливість пояснити свої слова щодо членства нашої держави в НАТО. 

Водночас речник Міністерства закордонних справ (МЗС) України Олег Ніколенко зазначив, що слова Пристайка були вирвані з контексту. Він наголосив, що заради миру і збереження життів громадян Україна готова йти на будь-які формати діалогів з країнами та міжнародними організаціями.

Сам Пристайко дещо пізніше пояснив свої слова щодо членства нашої держави в Альянсі. Він зазначив, зокрема, що Україна на НАТО на тлі російської агресії розраховувати не може, оскільки не є "членом родини".

Посольство України у Великій Британії назвало інтерпретацію заяви Пристайка провокацією. У відомстві наголосили, що плани набуття Україною членства в НАТО залишаються незмінними.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme