Прокуратура розповіла, як саме Саакашвілі потрапив до Грузії

Екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі приїхав на батьківщину у вантажівці

Журналіст відділу новин
Прокуратура розповіла, як саме Саакашвіл…
Фото: ЕРА

За інформацією правоохоронців, вантажівка разом із Міхеілом Саакашвілі перевозила до Грузії молочну продукцію.

Вантажівка перевозила продукцію, яка належала компанії IKA TRANS Ltd, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу прокуратури Грузії.

"Присутність Міхеіла Саакашвілі в згаданому трейлері, де були молочні продукти, підтверджують відеозаписи, зняті з його телефону", - заявили у прокуратурі.

Далі громадянин України, виїхавши за територію порту, сів на автомобіль Mercedes, на якому доїхав до села Тквірі. Звідти на мікроавтобусі Саакашвілі дістався Батумі, а до столиці Грузії екс-президент їхав у трейлері.

Прокурори заявили, що "встановлено точний маршрут в'їзду і пересування Саакашвілі в Грузії, вивчені сотні відеозаписів зі 112 камер спостереження, а також камер спостереження приватних компаній".

Нагадаємо, учора, 19 жовтня, адвокат Саакашвілі закликав тюремну адміністрацію госпіталізувати екс-президента Грузії через погіршення стану його здоров'я.

17 жовтня про те, що Саакашвілі скоро буде у критичному стані та потребуватиме госпіталізації, заявила і його гьорлфренд, "слуга" Єлизавета Ясько.

Як затримали Саакашвілі

1 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі заявив про затримання Саакашвілі.

Він не говорив про будь-які подробиці затримання екс-президента країни. Лише наголосив, що грузинські правоохоронці провели операцію "на вищому рівні". 

При цьому, за його словами, силовики мали інформацію про маршрут пересування Саакашвілі в напрямку Грузії з України.

Пізніше у мережі з'явилося відео із затриманим Саакашвілі. Повідомлялося, що політик перетнув кордон нелегально.

Українські прикордонники проводять внутрішнє розслідування через виїзд Саакашвілі з України до Тбілісі.

У Грузії заявили, буцімто Саакашвілі готував державний переворот і політика затримали у межах заздалегідь спланованої секретної операції.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що Саакашвілі прибув до Грузії виключно з метою внести дестабілізацію. Отже, вона не може помилувати екс-президента, оскільки хоче бути "чесною перед людьми, які постраждали від його режиму".

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що використовує всі свої можливості задля повернення в країну затриманого у Грузії українця Саакашвілі.

Натомість прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив, що Саакашвілі зможе повернутися в Україну лише після відбуття всього тюремного терміну на батьківщині, де він був засуджений до шести років ув'язнення.

Нині Саакашвілі перебуває у Руставській в'язниці неподалік від Тбілісі. Він оголосив голодування і заявив, що воно "триватиме до кінця життя". Крім того, Саакашвілі заздалегідь відмовився від медичної допомоги в разі втрати свідомості та будь-якого медичного втручання.

Особистий лікар Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе розповів, що Саакашвілі має рідкісне захворювання – таласемію. Медик заявив, що стан третього президента Грузії погіршився і йому потрібна госпіталізація.

Однак Спеціальна пенітенціарна служба Грузії спростувала інформацію про погіршення стану здоров'я Саакашвілі та запевнила, що він отримує призначені ліки.

Тюремники Саакашвілі розповіли також, що він відмовився сидіти у камері з іншою людиною і попросився до одиночки.

Крім самого екс-президента, правоохоронці затримали ще трьох його соратників.

Що відомо про справу Саакашвілі

На батьківщині Міхеіл Саакашвілі є підозрюваним у кількох кримінальних справах.

Зокрема, 23 березня 2014 року Саакашвілі викликали для свідчення в головну прокуратуру Грузії, плануючи допитати його з приводу помилування ним 2008 року чотирьох високопоставлених співробітників департаменту конституційної безпеки МВС Грузії – Ґії Аланія, Автанділа Апциаурі, Александра Гачави та Міхеїла Бібілурідзе, засуджених як фігурантів справи про вбивство 28 січня 2006 банківського службовця Сандро Ґірґвліані, а також за протиправні дії на адресу його знайомого Левана Бухаідзе.

28 липня того ж року третього президента країни було звинувачено в перевищенні повноважень при розгоні опозиційної акції в листопаді 2007 року, розгромі телекомпанії "Імеді" та вилученні власності у засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.

13 серпня Саакашвілі було висунуто звинувачення в розтраті бюджетних коштів. За даними грузинської прокуратури, Саакашвілі витрачав державні кошти на кухарів, масажистів, готелі та оренди яхт. Зокрема, його звинувачують, що в період із 2009 по 2012 роки лише на косметичні процедури для себе та сім'ї він витратив близько $450 тис.

Через це Саакашвілі залишив Грузію і до останнього часу не повертався додому.

1 жовтня стало відомо, що проти Саакашвілі у Грузії відкрили нову кримінальну справу. Він зі своїми соратниками нібито "планували вбивство опозиціонерів, щоб спровокувати заворушення і звинуватити владу".

Читайте також: Червона тюрма: Чому тюремники люблять Саакашвілі

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme