Січневі переговори з Росією відбуватимуться у трьох форматах, – Держдеп США

Адміністрації США прагне добитися деескалації напруги навколо України дипломатичним шляхом 

Редактор стрічки новин
Січневі переговори з Росією відбуватимут…
Фото: Twitter Неда Прайса

США та їхні союзники проведуть багатосторонні переговори з Росією, спрямовані на деескалацію ситуації навколо України. Вони відбудуться 10-13 січня у трьох різних форматах.

Про це заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"Ми чекаємо взаємодії з Росією та проведення діалогу зі стратегічної стабільності 10 січня. Крім того, як ми розуміємо, РФ і НАТО мають намір провести засідання Ради НАТО – Росія 12 січня, а обговорення в ОБСЄ заплановані на 13 січня", – додав представник Держдепу.

Він переконаний, що підхід нинішньої адміністрації США стосовно України є чітким і послідовним.

"Ми прагнули об’єднати Альянс навколо двох підходів – стримування і дипломатії. Ми в НАТО  маємо спільну позицію щодо наслідків, перед якими Росія постане, якщо нападе на Україну, і ми також єдині в нашій готовності брати участь у дипломатії, заснованій на принципах", – зауважив Прайс

Речник Держдепу також запевнив, що США будуть дотримуватися принципу "нічого про наших союзників і партнерів без наших союзників і партнерів".

Прайс вчергове висловив прихильність адміністрації США до дипломатичного розв’язання конфліктів.

"Ми вважаємо, що відкриті канали діалогу, відкриті канали дипломатії мають конструктивний потенціал, адже ми прагнемо деескалації потенційного військового конфлікту на території України та навколо неї", – резюмував речник Держдепу.

Нагадаємо, переговори між Росією і США щодо так званих гарантій безпеки розпочнуться 10 січня в Женеві

Водночас президент США Джо Байден поки не дав однозначної відповіді щодо того, чи буде у нього у рамках переговорів зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. 

15 грудня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним і Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вирішив скликати засідання Ради НАТО-Росія. Воно повинно відбутися 12 січня 2022 року. 

Читайте також: Табу на розширення НАТО: Чи прийме Захід вимоги Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme