У ДБР сказали, чому викликали патрульного Петрика на допит і як розслідують справу Трухіна

Патрульний поліцейський Сергій Петрик, чия нагрудна камера зняла виключеного з фракції "Слуга народу" нардепа Олександра Трухіна після ДТП на Бориспільській трасі, прийшов на допит у ДБР як свідок

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
У ДБР сказали, чому викликали патрульног…
Фото: Depo.ua

Жодних підозр Петрику у справі Трухіна оголошувати наразі не планується.

Про це повідомила речниця ДБР Ольга Чиканова під час спілкування з журналістами, передає Depo.ua.

"Жодних намірів оголошувати про підозру вказаному поліцейському слідчі ДБР не мають. Він сьогодні вдруге викликаний на допит в якості свідка, аби він повідомив нам ту інформацію, чому він вперше не надав ті відеоматеріали, не повідомив інформацію ту, яку повідомив журналістам", – розповіла вона.

Чиканова наголосила, що слідчими ДБР було проведено великий обсяг роботи.

"Досудове розслідування триває. Наразі матеріали справи налічують понад п'ять томів. Також слідчими ДБР за цей період вивчено всі відеоточки – мабуть, десь 1000 відеоточок – на відрізку дороги від Полтави до Києва. Встановлюються всі обставини події", – пояснила речниця ДБР.

Вона уточнила, що в межах справи було проведено вже чотири експертизи.

"Нині триває п'ята – заключна експертиза, після якої ми зможемо дізнатися, хто ж власне був за кермом, а також інші обставини ДТП", – зауважила Чиканова.

Водночас на запитання, чи були представники ДБР на місці ДТП і чи знали вони про пропозицію хабаря поліцейському, речниця відповіла: "Вперше чую таку інформацію, не можу відповісти вам наразі".

"Але якщо буде така інформація, одразу ми повідомимо вам оперативно", – підсумувала Чиканова.

Що відомо про ДТП за участю Трухіна

23 серпня 2021 року низка ЗМІ повідомили, що народний депутат із фракції "Слуга народу" Олександр Трухін, будучи напідпитку, спричинив ДТП дорогою з Полтави до Києва.

Внаслідок ДТП тілесні ушкодження отримали шість осіб, серед яких голова Комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лішень.

Сам Трухін тиждень не коментував ДТП і лише 1 вересня зізнався, що був на місці аварії й отримав у ній "черепно-мозкову травму", але не повідомив, чи справді він був за кермом. Він також заявив, що жоден із водіїв не був п'яним.

6 вересня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що будь-яка реакція фракції на аварію може розцінюватись як втручання або тиск на розслідування, тому колеги Трухіна чекають висновку експертиз – хто саме був за кермом.

1 лютого 2022 року "Українська правда" оприлюднила розслідування з відео ДТП, учасником якої був нардеп. Поліцейський, чия камера була ввімкнена, підтвердив, що депутат пропонував хабар, щоб залишити місце події. За словами правоохоронця, нардеп мав ознаки сп'яніння.

Після цього у "Слузі народу" пообіцяли виключити депутата з фракції. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що кадри з натільних камер поліцейських говорять більше, аніж може сказати Трухін у своє виправдання.

2 лютого в Міністерстві внутрішніх справ заявили, що народний депутат України є спеціальним суб’єктом кримінального провадження. У відомств додали, що кримінальні провадження, в яких може фігурувати Трухін в якості підозрюваного, належать до підслідності ДБР.

Крім того, у МВС заявили, що "всі намагання представляти суть справи так, нібито народний депутат Трухін про щось намагався "домовитись" із міністром внутрішніх справ України не відповідають дійсності", і "поліцейські сумлінно виконали свої службові обов’язки з документування цього ДТП".

Згодом стало відомо, що скандального нардепа Трухіна виключили зі "Слуги народу". Водночас генеральний прокурор Ірина Венедіктова наказала слідчим органам порушити кримінальну справу проти Трухіна. Підслідність у справі вона визначила за НАБУ.

Водночас у ДБР заявили, що матеріалів щодо обставин ДТП з Трухіним, оприлюднених журналістами видання "Українська правда", на момент виходу розслідування у розпорядженні слідства не було. При цьому розслідування дорожньо-транспортної пригоди за участю Трухіна триває.

Президент України Володимир Зеленський очікує, що скандальний Трухін понесе "особливу відповідальність".

7 лютого патрульний поліцейський Сергій Петрик, чия нагрудна камера зняла Трухіна після ДТП на Бориспільській трасі, прийшов на допит у ДБР. За словами його адвоката Юрія Демченка, наразі невідомо, чому саме їх викликали до ДБР.

Сам Петрик під час спілкування зі ЗМІ розповів, що здивований тим, що його викликали до ДБР, адже він вже неодноразово давав свідчення у цій справі. Правоохоронець додав, що не шкодує про те, що дав інтерв'ю журналістові Михайлу Ткачу, оскільки розповів про всю правду.

Нагадаємо, Олександр Трухін – не єдиний "слуга народу", який потрапив у скандал із ДТП. Так, 22 грудня 2021 року стало відомо, що приблизно о 4-й ранку 18 грудня 2020 року патрульні зупинили авто в центрі Києва за порушення ПДР – перетин подвійної смуги.

На відео зупинений копами народний обранець від "Слуги народу" Микола Галушко кидається на поліцію, ображає співробітників і погрожує їм.

22 грудня 2021 року на водія народного депутата від "Слуги народу" Миколи Галушка наклали штраф та позбавили водійських прав на рік за відмову пройти освідування.

Читайте також: Ефект Трухіна. Чому єдиний вихід для президента – відправити Кабмін у відставку

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme