У казахстанському Жанаозені поновилися протести: Цього разу через освіту (ВІДЕО)

У казахстанському місті Жанаозені поновилися протести через передачу шкіл у приватну власність

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У казахстанському Жанаозені поновилися п…
Фото: Рixabay

Зокрема, вчителі переконані, що зміни в освіті ставлять під загрозу їхні робочі місця. Хвиля обурення прокотилася вже п'ятьма навчальними закладами.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "AstanaTV".

Зазначається, що чиновники закликають освітян не панікувати, оскільки рішення щодо передачі державних шкіл у приватну власність ще не ухвалили. Заступниця керівника управління освіти Мангіставської області Гульміра Мамаєва наголосила, що зміни мають привести інвестиції до шкіл та покращити освітній процес.

"Питання в обговоренні зараз. Тобто, які зобов'язання будуть? Взагалі, як воно здійснюватиметься? Рішення ще не ухвалено. Якість поліпшення знань та покращення матеріально-технічної бази тих чи інших шкіл у частині ремонту, оновлення шкіл, ось ці теж моменти, це все буде обговорюватися під час укладання договору", – сказала вона.

Нагадаємо, 11 січня вранці президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення основної місії миротворців Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). За його словами, виведення військ ОДКБ із Казахстану розпочнеться 13 січня і триватиме не більше 10 днів.

19 січня на Росії оголосили про завершення виведення військ із Казахстану.

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Згодом президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про зниження ціни на газ та введення державного регулювання цін на пальне. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу". Ті погодились ввести свій контингент в країну. Як відомо, до ОДКБ входять шість держав – Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

За офіційними даними, у Казахстані перебувало 2 030 військовослужбовців країн ОДКБ та 250 одиниць техніки. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme