У Мінцифри називають "злив" даних з "Дії" провокацією

У Міністерстві цифрової трансформації назвали провокацією та продовженням гібридної війни оголошення про продаж нібито "злитих" даних українців внаслідок кібератаки
 

Журналіст відділу новин
У Мінцифри називають "злив" даних з "Дії…
Фото: Мінцифри

Мінцифри закликає українських кіберспеціалістів об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника.

Про це йдеться у відповіді Мінцифрі на запит видання dev.ua, інформує Depo.ua.

"Україна продовжує захищатися у гібрідній війні. Основна мета ворога – підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та "злив"‎ даних українців. Про це тиждень тому вже повідомляв Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки", – зазначили у Мінцифри.

У міністерстві наголошують, що, починаючи з минулих вихідних в інтернеті постійно з'являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня.

"У тому числі багато оголошень стосується продажу бази даних "Дії". Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору", – кажуть у Мінцифри.

У відомстві нагадують, що користувачами мобільного застосунку "Дія" є 13,5 млн українців, а не 2 млн, як зазначається в оголошеннях. І застосунок не зберігає персональних даних, а лише відображає те, що зберігається про них у відповідних державних реєстрах. Тому чиновники закликають українців не піддаватися паніці.

"Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року", – зазначили у Мінцифри.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працював сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працював у штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Також повідомлялося, що українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти.

Однак, 22 січня у мережі почали з'являтись повідомлення, що невідомі буцімто продають дані двох мільйонів українців з "Дії" за $15 тисяч.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme