У Мінцифри заявили, що за кібератакою на Україну стоїть Росія

За кібератакою на українські урядові сайти стоїть Росія
 

Журналіст відділу новин
У Мінцифри заявили, що за кібератакою на…
Фото: Мінцифри

Міністерство цифрової трансформації стверджує, що станом на зараз, на причетність Росії до кібератаки на Україну вказують всі докази.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Мінцифри.

"За інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, наразі всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія. Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах", – йдеться у повідомленні.

У Мінцифри зазначають, що ціль Росії не лише залякати суспільство, а дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців.

"Цього вони можуть досягти, вкинувши в інфопростір фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та про "злив" персональних даних українців", – вважають у міністерстві.

Водночас у Мінцифри закликали українців не піддаватися паніці.

"Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року", – наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працює сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працює в штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

15 січня заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк заявив, що за масштабною кібератакою на Україну стоїть хакерська група UNC1151, пов'язана з білоруською розвідкою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme