У ЗМІ розповіли, як живеться Саакашвілі під арештом

Голова виконавчого комітету Національної ради реформ України, президент Грузії 2003-2014 років Міхеіл Саакашвілі, якого затримали у Тбілісі, досі перебуває під арештом

Журналіст стрічки новин
У ЗМІ розповіли, як живеться Саакашвілі…
Фото: Скріншот

ЗМІ пишуть, що персонал в'язниці, де Саакашвілі оголосив голодування, прекрасно до нього ставиться.

Про це джерело в тюремній системі повідомило російському виданню "Комсомольская правда", передає Depo.ua.

Як відомо, Саакашвілі перебуває у в'язниці №12, яка розташована в грузинському місті Руставі. Його помістили в одиночну камеру "європейського стандарту" з цілодобовим відеоспостереженням. У розпорядженні політика навіть є елементи так званого "підвищеного комфорту" – телевізор і мобільний туалет.

Біля камери Саакашвілі постійно чергують працівники виправної установи. Він може отримувати триразове харчування, однак зараз він голодує. Через це один раз на три години лікар перевіряє тиск і стан політика. 

За словами співбесідника, у в'язниці Саакашвілі ставляться "прекрасно". Персонал установи називає його "паном президентом". 

"90% тюремного персоналу – його шанувальники. Ми прекрасно жили при Саакашвілі і це пам'ятаємо, – розповів виданню інформатор.

Чоловік пошуткував, що політику "пощастило", адже він потрапив під арешт зараз, а не за часів свого правління на посаді президента Грузії. 

"Небо і земля. Саакашвілі у своїй в'язниці не протримався б і трьох днів! Йому пощастило, що часи змінилися – він би нам розповів, чий він шпигун! Корився б на відео. У нас тоді сиділи добре. Тихо", – додав інформатор.

Нагадаємо, дещо раніше в Європейському Союзі відреагували на затримання Саакашвілі після повернення на батьківщину

1 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі заявив про затримання Саакашвілі.

Він не говорив про будь-які подробиці затримання екс-президента країни. Лише наголосив, що грузинські правоохоронці провели операцію "на вищому рівні". 

При цьому, за його словами, силовики мали інформацію про маршрут пересування Саакашвілі в напрямку Грузії з України.

Пізніше у мережі з'явилося відео із затриманим Саакашвілі.

Крім того, у Грузії заявили, буцімто Саакашвілі готував державний переворот і політика затримали у межах заздалегідь спланованої секретної операції.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що Саакашвілі прибув до Грузії виключно з метою внести дестабілізацію. Отже, вона не може помилувати екс-президента, оскільки хоче бути "чесною перед людьми, які постраждали від його режиму".

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що використовує всі свої можливості задля повернення в країну затриманого у Грузії українця Саакашвілі.

Натомість прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив, що Саакашвілі зможе повернутися в Україну лише після відбуття всього тюремного терміну на батьківщині, де він був засуджений до шести років ув'язнення.

Довідка: На батьківщині Міхеіл Саакашвілі є підозрюваним у кількох кримінальних справах.

Зокрема, 23 березня 2014 року Саакашвілі викликали для свідчення в головну прокуратуру Грузії, плануючи допитати його з приводу помилування ним 2008 року чотирьох високопоставлених співробітників департаменту конституційної безпеки МВС Грузії – Ґії Аланія, Автанділа Апциаурі, Александра Гачави та Міхеїла Бібілурідзе, засуджених як фігурантів справи про вбивство 28 січня 2006 банківського службовця Сандро Ґірґвліані, а також за протиправні дії на адресу його знайомого Левана Бухаідзе.

28 липня того ж року екс-президента було звинувачено в перевищенні повноважень при розгоні опозиційної акції в листопаді 2007 року, розгромі телекомпанії "Імеді" та вилученні власності у засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі.

13 серпня Саакашвілі було висунуто звинувачення в розтраті бюджетних коштів. За даними грузинської прокуратури, Саакашвілі витрачав державні кошти на кухарів, масажистів, готелі та оренди яхт. Зокрема, його звинувачують, що в період із 2009 по 2012 роки лише на косметичні процедури для себе та сім'ї він витратив близько $450 тис.

Через це Саакашвілі залишив Грузію і до останнього часу не повертався додому.

27 серпня 2020 року Саакашвілі уже оголошував, що повертається в Грузію. Він пояснив, що продовжить виконувати свої обов’язки в українській Нацраді реформ, але буде активно брати участь у виборах в Грузії.

7 вересня партія Єдиний національний рух і об'єднання опозиції "Сила" висунули кандидатуру Саакашвілі на посаду прем'єр-міністра Грузії. Втім, політсила Саакашвілі програла вибори.

1 жовтня стало відомо, що проти Саакашвілі у Грузії відкрили нову кримінальну справу.

Читайте також: Вічний революціонер: Чим загрожує Грузії приїзд Саакашвілі

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme