Узбекистан заборонив висвітлювати протести у Казахстані

В Узбекистані журналістам забороняють висвітлювати масові протести та заворушення у сусідньому Казахстані

Журналіст стрічки новин
Узбекистан заборонив висвітлювати протес…
Скріншот

Блогерів та журналістів Узбекистану, які висвітлюють протести в Казахстані, викликають до правоохоронних органів та спецслужб і просять менше писати на цю тему та не закликати до мітингів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Радіо Свобода".

За словами одного з блогерів, який говорив на умовах анонімності, заборону на висвітлення подій наклала Служба державної безпеки. Його колега зазначив, що співробітники спецслужби та дільничний вимагали письмового пояснення через пости про події в Казахстані. Ще одного зобовʼязали дати розписку, в якій він пообіцяв не висвітлювати те, що відбувається.

Тим часом центральні ЗМІ Узбекистану інформацію про протести в сусідній країні дають дозовано. Місцеві журналісти кажуть, що про Казахстан дозволено писати лише "придворним" блогерам та тим, хто отримав спеціальний дозвіл.

Додамо, що у 2021 році Узбекистан опустився в рейтингу свободи преси, який щорічно складає міжнародна організація "Репортери без кордонів": зі 157-го на 180 місце.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

Серед тих, хто застряг в Казахстані через закриття аеропортів, також 43 українці, які наразі знаходяться у безпеці. 

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme