В "Дії" пояснили, чому вимагають ПІБ російською мовою для довідки про несудимість

Українці зіштовхнулися із мовним казусом у державному мобільному застосунку "Дія"

Журналіст відділу новин
В "Дії" пояснили, чому вимагають ПІБ рос…
Фото: соцмережі

Виявилося, що для замовлення довідки про несудимість в "Дії" необхідно вказувати прізвище, ім'я та по-батькові не державною, а російською мовою.

Для отримання довідки про несудимість треба вказувати ПІБ російською мовою

У "Дії" пояснили обуреним користувачам, що це здійснюється через особливості обліку цих відомостей, передає Depo.ua.

"Накопичення відомостей у персонально-довідковому обліку розпочалося ще за радянських часів, коли процесуальні документи складалися переважно російською мовою, та відповідно установчі дані особи, зокрема, прізвище, ім’я, по батькові обліковувалися російською мовою", – відповіли СММ-ники "Дії" з офіційної Facebook-сторінки проекту на одну із скарг у соцмережах.

Вони також нагадали, що облік російською мовою вівся також у пострадянські часи через низку міжнародних угод, зокрема, Угоди про обмін інформацією у сфері боротьби зі злочинністю (підписана 22 травня 2009 року в місті Астані). Ця угода припинила дію для України ще в лютому 2015 року, але досі значний масив інформації не перекладений на державну мову.

"Тому, зазначення в запиті на отримання довідки обов’язкових реквізитів – прізвища, імені, по батькові заявника російською мовою є необхідним для більш точної ідентифікації фізичної особи в персонально-довідковому обліку, що, у свою чергу, дозволяє запобігати поширенню неточної чи неправдивої інформації", – пояснили у "Дії".

У "Дії" пояснили, чому ПІБ для довідки про несудимість треба вказувти російською мовою

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працював сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працював у штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Також повідомлялося, що українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти.

Однак, 22 січня у мережі почали з'являтись повідомлення, що невідомі буцімто продають дані двох мільйонів українців з "Дії" за $15 тисяч.

У Міністерстві цифрової трансформації оголошення про продаж нібито "злитих" даних українців внаслідок кібератаки назвали провокацією та продовженням гібридної війни.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme