В МЗС повідомили про групу українців, які застрягли у Казахстані

В МЗС України дали рекомендації Українським громадянам, які наразі перебувають у Казахстані

Редактор стрічки новин
В МЗС повідомили про групу українців, як…
Фото: Pixabay

У зв'язку з протестами у Казахстані і закриттям аеропортів група українців не змогла вчора, 5 січня, увечері вилетіти з країни рейсом Алмати-Київ.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

Він наголосив, що ситуація у Казахстані ускладнюється введенням надзвичайного стану, нестабільною роботою мобільного зв’язку та Інтернету. Також частково обмежено рух регіонального пасажирського транспорту, суттєво затримуються або скасовуються міжнародні авіарейси.

"Вчора ввечері група українських громадян не змогла вилетіти рейсом Алмати-Київ через призупинення роботи аеропорту. Дипломати допомогли українцям із пошуком місць для ночівлі. Нині посольство з‘ясовує із адміністрацією аеропорту та авіакомпанією можливість здійснення зазначеного рейсу, підтримує зв‘язок із пасажирами", – зазначив Ніколенко. 

За інформацією МЗС, аеропорт Нур-Султана працює в штатному режимі. Сьогодні з цього міста планується рейс до Києва.

"Очікуємо від казахстанської влади неухильного забезпечення безпеки громадян України, надання їм повного сприяння, зокрема і тим українцям, які воліють залишити територію Казахстану. Закликаємо наших громадян уникати місць масових заходів, насамперед у великих містах, виявляти підвищену пильність і обережність, а також зареєструватися в електронній системі "ДРУГ", щоб дипломати могли вчасно надати допомогу", – додав речник українського дипломатичного відомства.

Він запевнив, що Україна своїх громадян не залишить напризволяще.

"Подальші кроки МЗС та інших відомств задля захисту інтересів українців в Казахстані будуть коригуватися залежно від розвитку безпекової ситуації", - написав Ніколенко.

Представник МЗС також розповів, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив відповідним підрозділам дипломатичної служби зосередитися на захисті інтересів українських громадян в Казахстані. Ключовий пріоритет – безпека українців. Посольство України в Нур-Султані перейшло на цілодобовий режим роботи.

У МЗС закликають у разі загрози життю чи безпеці українців звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: emb_kz@mfa.gov.ua.

МЗС України про ситуацію в Казахстані

Додамо, що 5 січня на сайті МЗС України з'явилося повідомлення з рекомендаціями громадянам нашої країни, які наразі перебувають у Казахстані.

Міністерство закликало постійно відстежувати інформацію про розвиток ситуації, виявляти підвищену пильність та обережність, неухильно дотримуватися вказівок та розпоряджень представників місцевої влади та правоохоронних органів, не залишати місця свого  проживання без крайньої необхідності, завжди мати при собі документи, які посвідчують особу, а також зареєструватися в електронній системі "ДРУГ". 

У разі виникнення обставин, що вимагають негайної консульської допомоги, в МЗС радять невідкладно звертатися до посольства України в Казахстані  (тел.: +7 705 755 66 10, електронна пошта: emb_kz@mfa.gov.ua, consul_kz@mfa.gov.ua) або на цілодобову "гарячу лінію" МЗС України: +38 044 238 16 57, електронна пошта: cons_or@mfa.gov.ua.

Нагадаємо, сьогодні вранці у мережі з'явилося відео зачистки силовиками центральної площі Алмати. На відео видно, як спецпризначенці ведуть прицільний вогонь по протестувальниках. 

Також стало відомо, що внаслідок сутичок між поліцією та протестувальниками у Казахстані постраждало щонайменше 1000 людей. Також повідомляється про жертви серед працівників правоохоронних органів. 

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

Читайте також: "Особисте НАТО Путіна": Як допоможе казахському лідеру ОДКБ

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme