Законопроект про олігархів повторно відправлять на розгляд "Венеційки", – Разумков

Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599) повторно направлять на розгляд Венеційської комісії

Журналіст стрічки новин
Законопроект про олігархів повторно відп…
Фото: Facebook Дмитра Разумкова

Законопроект про олігархів ще раз покажуть комісії після підписання президентом Володимиром Зеленським.

Про це голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив в інтерв‘ю виданню "Українська правда", передає Depo.ua.

"Як тільки цей закон буде підписаний, він направиться до Венеційської комісії уже в другому читанні. Хоча це абсолютний прецедент, тому що до цього всі законопроекти, які направлялися до Венеційської комісії, вони були в первинній редакції", – зазначив спікер українського парламенту.

За словами Разумкова, Зеленський підтримує ініціативу опрацювання документу у Венеційській комісії. На його думку, про це свідчить, зокрема, нещодавня онлайн-зустріч Зеленського з головою Венеційської комісії Джанні Букіккіо.

Нагадаємо, за словами першого заступника голови парламенту Руслана Стефанчука, антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. Він уточнив, що це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Повідомлялося, що чотири фракції Ради – "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність" – також звернулися до Разумкова щодо направлення законопроекту про олігархів на перевірку до "Венеційки".

Пізніше спікер підтвердив, що передав законопроект про олігархів до "Венеційки". Водночас він розповів, що народні депутати можуть ухвалити законопроект №5599 про олігархів у другому читанні не чекаючи на висновок Венеційської комісії щодо його конституційності.

За словами Разумкова, якщо той чи інший законопроект відправляють у Венеційську комісію, то у Верховної Ради немає зобов'язань чекати на її рішення до голосування за документ, оскільки це не регламентна процедура.

16 вересня у Венеційській комісії підтвердили, що отримали на розгляд законопроект Зеленського про олігархів.

"Венеційка" планує ухвалити рішення щодо українського законопроекту №5599 на своєму 129-му пленарному засіданні 15-16 грудня 2021 року.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

23 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект про олігархів у другому читанні та в цілому.

Закон підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За Майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

24 вересня стало відомо, що народним депутатам доведеться ще раз проголосувати за закон про деолігархізацію, адже під час розгляду законопроекту у другому читанні було враховано одразу три поправки, які суперечать одна одній. 

Читайте також: Закон про олігархів: Що буде після того як Разумков віддасть його Зеленському

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme