Донька Назарбаєва вивела з Казахстану $300 млн: Купила два маєтки, літак і банк

Донька першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Алія Назарбаєва вивела з країни понад $300 млн

Журналіст стрічки новин

Молодша дочка Назарбаєва Алія Назарбаєва вивела з Казахстану, де тривали протести декілька днів, $312 млн і купила маєток у Лондоні за $11,8 млн, віллу в Дубаї за $14 млн, приватний літак Challenger Bombardier за $25 млн та акції швейцарського банку за $108 млн.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на The Telegraph.

Видання пише, що ця інформація стала відомою після того, як Назарбаєва подала до Високого суду Лондона позов на 165 млн фунтів проти двох фінансових консультантів. Алія звинуватила їх у нечесності, незаконному привласненні коштів та змові з метою шахрайства. Зрештою сторони досягли мирової угоди.

Зазначається, що Назарбаєва вивела з Казахстану особисті кошти після того, як радники сказали, що тримати активи в країні небезпечно.

Як йдеться в статті The Telegraph, у 2006 році Назарбаєва продала пакети акцій деяких казахстанських компаній та отримала близько $325 млн. Згідно з документами, на які посилається видання, фінансові консультанти порадили Назарбаєвій переказувати кошти через офшори в Ліхтенштейні та на Віргінських островах.

За порадою консультантів Назарбаєва також інвестувала $108 млн у швейцарський приватний банк CBH Bank в обмін на 51-відсотковий пакет акцій.

Маєток у Лондоні Алія придбала у районі Хайгейт, що на півночі міста, заради отримання посвідки на проживання у Великій Британії.

The Telegraph зазначає, що даних про незаконне збагачення Назарбаєвої немає, але у фахівців із Казахстану виникають питання щодо ділових операцій доньки першого президента республіки та виведення коштів із країни.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

Серед тих, хто застряг в Казахстані через закриття аеропортів, також 43 українці, які наразі знаходяться у безпеці. 

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme