Небо відкрите, польоти безпечні: Кубраков назвав скасування авіарейсів виключно інформаційним загостренням

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що попри всі інформаційні атаки небо над Україною залишається відкритим

Журналіст відділу новин
Небо відкрите, польоти безпечні: Кубрако…
Фото: Скріншот

За його словами, нині ситуація в повітряному просторі України контрольована, стабільна. Безпека польотів забезпечується повною мірою.

Про це Кубраков повідомив під час брифінгу 21 лютого, передає Depo.ua.

Він уточнив, що виключенням є ситуація над Чорним морем, де відбуваються незаконні військові навчання РФ.

"Але це обмеження не є критичним для польотів над територією України. Для міжнародного сполучення наших міст", – додав міністр.

Він нагадав, що до подібних форсмажорних сценаріїв в авіаційному просторі влада готувалась ще з 2014 року.

"У нас відбуваються регулярні навчання. Задіяні всі наші державні органи, державна служба "Украерорух". Всі розуміють, що робити… Нинішнє скасування рейсів низкою авіакомпаній продиктоване виключно інформаційним загостренням ситуації, а не реальними змінами щодо безпеки польотів… Ті причини, які поки що ми бачимо, реально більше пов'язані з інформаційним полем", – наголосив Кубраков.

Він додав, що держава працює над оперативним заміщенням скасованих рейсів українськими авіаперевізниками.

"Від самого старту панічних настроїв на світовому авіаринку ми розпочали системний процес перемовин з нашими міжнародними партнерами. Провели не одну зустріч з послами країн "Великої сімки". Завдяки оперативній комунікації з іноземними та українськими авіаперевізниками нині забезпечене авіасполучення України з усіма ключовими європейськими містами", – зауважив урядовець.

Він розповів також, що Мінінфраструктури для забезпечення безперебійного авіасполучення веде перемовини з українськими авіакомпаніями щодо можливості щонайшвидшого запуску додаткових рейсів на маршрути, де іноземні авіакомпанії схвалили рішення про скасування рейсів.

"Сподіваємось, що з нашими авіакомпаніями українськими зможемо в стислі терміни підстрахувати, замінити, де потрібно (авіаційні рейси, – ред.), поки ситуація залишатиметься такою напруженою", – уточнив Кубраков.

Згідно з інформацією міністра, динаміка польотів в та з України перебуває під ретельним наглядом фахівців.

"Кардинальних змін не відбувається. Хотів би подякувати українським авіакомпаніям за те, що змогли оперативно та якісно включитися в процес заміщення авіарейсів. Це все відбувалося за години, у вихідні дні… Всіх піднімали і намагалися швидко реагувати", – сказав він.

Крім того, Кубраков наголосив, що нині немає ґрунтовних підстав для скасування авіарейсів. Ситуація в повітряному просторі України – повністю контрольована державою. 

Насамкінець міністр закликав громадян та ЗМІ не піддаватися паніці та не грати на руку агресору.

"Ми працюємо 24 на 7 й отримуємо оперативну інформацію щодо військової ситуації. Тому за найменшого реального ризику будуть ухваленні швидкі та дієві рішення, адже безпека авіації є безумовним пріоритетом", – підсумував Кубраков.

Нагадаємо, 13 лютого у ЗМІ з'явилась інформація, нібито вже з 14 лютого о 16:00 в Україні можуть призупинити повітряний рух. Міністерство інфраструктури спростувало цю інформацію і заявило, що більшість авіакомпаній продовжують операційну діяльність без жодних обмежень.

У той же день під час позачергового засідання Кабінет міністрів виділив 16,6 млрд грн, щоб гарантувати безперебійність польотів у повітряному просторі України. Дещо згодом комітет Верховної Ради з питань бюджету погодив перерозподіл видатків державного бюджету на 2022 рік згідно з рішенням уряду.

14 лютого повідомлялося, що попри чутки про закриття неба над Україною та відмову іноземних компаній від польотів в нашу державу українські аеропорти працюють у штатному режимі.

Водночас низка іноземних авіакомпаній на тлі загострення ситуації на Донбасі та російської агресії в цілому ухвалили рішення призупинити польоти над територією України та скасувати (перенести) оголошені раніше рейси.

Довідка: Раніше німецьке видання Spiegel повідомило, буцімто США попередили європейських союзників по НАТО про дату ймовірного початку вторгнення Росії в Україну. Йшлося про 16 лютого.  

12 лютого ЗМІ оприлюднили можливі сценарії вторгнення Росії в Україну, які нібито отримала американська розвідка. Йшлося про дев'ять можливих варіантів військового вторгнення в Україну.

Однак головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков заявили, що ситуацію довкола України контролюють розвідка, армія та дипломати.

За їхніми словами, Україна в цілодобовому режимі координує свої дії з міжнародними партнерами. Крім того, на території нашої держави розгорнули Сили тероборони, які озброїли протитанковими та зенітно-ракетними комплексами. Отже, підрозділи ЗСУ готові дати відсіч ворогові.

Президент Володимир Зеленський також запевнив громадян, що Україна готова до можливого вторгнення Росії.

15 лютого на Росії заявили про відведення військ від кордону України. Представник Міноборони РФ Ігор Конашенков наголосив, що підрозділи Південного та Західного військових округів, які виконали завдання, вже розпочали навантаження на залізничний та автомобільний транспорт і сьогодні почнуть рух у свої військові гарнізони.

16 лютого Міністерство оборони Росії повідомило про відведення військ з окупованого Криму. 

Дещо згодом Росія продемонструвала, як відводить танки від кордону України.

Водночас міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що розвідка не зафіксувала відведення військ Росії від наших кордонів.

Читайте також: Чутки про закрите небо і скасування рейсів: Що робити українським туристам і чи правда, що ніхто вже нікуди не летить

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme