Оголошення про продаж "злитих" даних з "Дії" з'явились ще тиждень тому, – Центр стратегічних комунікацій

У Центрі стратегічних комунікацій і протидії дезінформації та гібридним операціям Росії  запевняють, що оголошенням про продаж нібито "злитих" даних з "Дії" уже понад тиждень
 

Журналіст відділу новин
Оголошення про продаж "злитих" даних з "…
Фото: Скріншот

Мова йде про буцімто дані двох мільйонів українців з "Дії", за які просять 15 тисяч доларів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Центру.

"Вони з'явились ще в минулі вихідні, але медіа тільки зараз їх помітили. І це рівно те, про що ми попереджали ще тиждень тому: після кібератаки одразу з'явились повідомлення про "злив" даних українців із "Дії", – йдеться у повідомленні центру.

В центрі називають дії шахраїв аферою, і зазначають, що максимум кібершахраї продають деякі старі дані, скомплектовані з багатьох баз, які були злиті до 2019 року.

"А в цьому ж випадку при спробі купити виставлені "дані" – продавці просто зникають. Можуть і разом із грошима довірливих покупців. Так що перед нами черговий прояв гібридної війни: і державу інформаційно вколоти, та ще й грошей спробувати на цьому заробити", – зазначили у Центрі стратегічних комунікацій.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працював сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працював у штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Також повідомлялося, що українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти.

Однак, 22 січня у мережі почали з'являтись повідомлення, що невідомі буцімто продають дані двох мільйонів українців з "Дії" за $15 тисяч.

У Міністерстві цифрової трансформації оголошення про продаж нібито "злитих" даних українців внаслідок кібератаки назвали провокацією та продовженням гібридної війни.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme