Російські "миротворці" зізналися, що могли стріляти по протестувальниках у Казахстані

Російські "миротворці", яких відправили до Казахстану придушувати масові акції протесту, цілком могли відкривати "попереджувальний вогонь" по протестувальниках

Журналіст стрічки новин
Російські "миротворці" зізналися, що мог…
Скріншот

Офіційний представник Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) Володимир Зайнетдінов заявив, що не виключено, що "миротворці" ОДКБ могли відкривати "попереджувальний вогонь" по мітингувальниках Казахстану.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на російські ЗМІ.

"У військовослужбовців Колективних миротворчих сил завдання застосування зброї в Казахстані не було, і наказу на відкриття вогню вони не отримували. КМС, до яких крім підрозділів ВДВ Росії входять миротворці з Вірменії, Білорусії, Киргизії та Таджикистану, виконують певні та узгоджені з офіційними представниками Казахстану завдання. Це охорона низки державних, промислових та військових об'єктів країни. Можливо, міг відкриватися з боку миротворців ОДКБ попереджувальний вогонь по порушниках, але фактів смертельних наслідків конфліктів не зафіксовано. З боку миротворців точно", — запевняє Зайнетдінов.

Водночас він наголосив, що миротворці мали право застосовувати зброю у разі, якщо безпеці цих об'єктів чи людям загрожувала небезпека. При цьому, за його словами, зачищенням порушників могли займатися тільки правоохоронні органи Казахстану.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу". До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

Серед тих, хто застряг в Казахстані через закриття аеропортів, також 43 українці, які наразі знаходяться у безпеці. 

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення основної місії миротворців Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). За його словами, виведення військ ОДКБ із Казахстану розпочнеться 13 січня.

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme