Україна не відмовиться від вступу до НАТО через шантаж Росії, – Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що питання про відмову України від вступу до НАТО, аби уникнути широкомасштабної війни, на сьогодні не стоїть
 

Журналіст відділу новин
Україна не відмовиться від вступу до НАТ…
Фото: Facebook Резнікова

Станом на сьогодні більшість українців виступають за вступ до НАТО, плюс цей намір зафіксований у Конституції України.

Про це міністр оборони України Олексій Резніков розповів в інтерв'ю "РБК-Україна", інформує Depo.ua.

На запитання, чи може Україна розглянути варіант невступу в НАТО, аби уникнути великої війни, міністр відповів негативно.

"Ні, я вперше чую про таку опцію. У нашій Конституції вступ до НАТО записано як наш намір і план. Я перевіряю соціологічні дослідження: на сьогодні більшість українців за вступ до НАТО. Відповідно, це буде віддзеркалювати в парламенті. Від цього буде відштовхуватися і Президент, адже він також обирається народом. Тому ніяких змін на столі бути не може", – заявив Резніков.

Резніков нагадав, що Україна мала позаблоковий статус у 2014 році, та це не завадило Росії окупувати Крим, Севастополь і частину сходу України, тому це абсолютно неробоча з точки зору відносин з Росією історія.

Він також звернув увагу на те, що попри звинувачення про наближення НАТО Росія насправді сама просувається в бік країн-членів Альянсу.

"Вони проводять навчання в Білорусі, а це буквально на кордоні з Польщею і Литвою – країнами НАТО. Вони окуповують Чорне море, а там знаходяться Болгарія і Румунія – також країни НАТО. Тобто, вони самі йдуть, не вибудовуючи ніяких буферних зон. Тому вони знову лукавлять тут", – наголосив міністр.

Резніков вкотре підкреслив, що Україна не має наміру ні на кого нападати, не претендує на чужі території, але свою землю захищатиме.

"Ми претендуємо на свої території, які ви у нас відтяпали і які ви нам повернете мирним шляхом. Причому ще ваші покоління заплатять нам за це величезні гроші у вигляді контрибуції. Міжнародне право нікуди не дінеться. Це все станеться – повірте мені. Але не забувайте, ми готові і будемо себе захищати", – наголосив міністр оборони, звертаючись до Росії (РБК – російське ЗМІ, – Ред.).

Нагадаємо, 14 лютого надзвичайний та повноважний посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що Україна може відмовитись від заявки на вступ до НАТО.

У Кремлі схвалили таку заяву Пристайка, заявивши, що відмова України від ідеї вступу до НАТО стала б суттєвим кроком до нормалізації ситуації.

Водночас п'ятий президент України Петро Порошенко закликав чинного главу держави Володимира Зеленського відкликати й звільнити Вадима Пристайка з займаної посади.

17 лютого  МЗС Росії заявило, що у разі вступу України в НАТО, наша держава отримає можливість повернути собі окупований у 2014 році Крим.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme