Українські сайти, які поклала хакерська атака, відновили роботу

Майже усі українські інтернет-ресурси, які стали мішенню потужної кібератаки у кінці минулого тижня, знову працюють

Журналіст відділу новин
Українські сайти, які поклала хакерська…
Фото: Держспецзв'язок

Українські державні сайти – жертви хакерської атаки майже у повному обсязі відновили свою роботу.

Зараз відбувається відновлення решти ресурсів, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу Держспецзв'язку. Також проводиться розслідування власне кібератаки.

У рамках цього розслідування Держспецзв'язок комунікує із компанією Microsoft. Українська держструктура та американський ІТ-гігант співпрацюють у рамках угоди Government Security Program.

"Водночас вже зараз можна стверджувати про значно вищу складність атаки, ніж модифікація стартової сторінки вебсайтів. Низка зовнішніх інформаційних ресурсів було знищено зловмисниками в ручному режимі. Стислі терміни реалізації атаки свідчать про координацію дій хакерів та їхню чисельність", – пояснили у Держспецзв'язку.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працює сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працював у штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Також повідомлялося, що українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти.

15 січня заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк заявив, що за масштабною кібератакою на Україну стоїть хакерська група UNC1151, пов'язана з білоруською розвідкою.

Того ж дня Експерти видання Reuters заявили, що такі масовані хакерські атаки є одним із сценаріїв війни Росії проти України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme