Оборонний комітет Ради вирішив переголосовувати закон про олігархів, – Железняк

Голова фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення переголосувати низку моментів у законопроекті №5599 про олігархів

Журналіст відділу новин
Оборонний комітет Ради вирішив переголос…
Фото: Скріншот

Йдеться про виявлені раніше неточності та суперечності в ухваленому законопроекті про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Про це Железняк написав у своєму Telegram, передає Depo.ua.

"Оборонний комітет знову вранці зібрався і ухвалив рішення переголосовувати низку правок до закону №5599 про олігархів", – йдеться у повідомленні.

Оборонний комітет Ради вирішив переголосовувати закон про олігархів, – Железняк

Нардеп уточнив, що парламентарі вирішили "іти по 131-й статті регламенту – виправлення техніко-юридичних неточностей".

Як переголосовуватимуть закон про олігархів

Крім того, Железняк оприлюднив фотокопію відповідного рішення.

Рішення оборонного комітету Ради щодо закону про олігархів - сторінка 1

Рішення оборонного комітету Ради щодо закону про олігархів - сторінка 2

Рішення оборонного комітету Ради щодо закону про олігархів - сторінка 3

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, тодішній голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

Водночас Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

23 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект про олігархів у другому читанні та в цілому.

Закон підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За Майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

24 вересня стало відомо, що народним депутатам доведеться ще раз проголосувати за закон про деолігархізацію, адже під час розгляду законопроекту у другому читанні було враховано одразу три поправки, які суперечать одна одній. 

19 жовтня Рада розблокувала підписання закону про олігархів – відхилила проекти постанов щодо скасування результатів голосування за так званий закон про олігархів у другому читанні.

Довідка: За словами новообраного голови парламенту Руслана Стефанчука, антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. Він уточнив, що це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Водночас законопроект №5599 про олігархів, ініційований президентом Володимиром Зеленським, було передано до Венеційській комісії за ініціативи уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та чотирьох фракцій Ради – "Опозиційної платформи – За життя", "Голосу", "Батьківщини" та "Європейської Солідарності".

16 вересня у Венеційській комісії підтвердили, що отримали на розгляд законопроект Зеленського про олігархів.

"Венеційка" планує ухвалити рішення щодо українського законопроекту №5599 на своєму 129-му пленарному засіданні 15-16 грудня 2021 року.

Наприкінці вересня стало відомо, що законопроект про олігархів відправлять на розгляд "Венеційки" повторно.

Читайте також: Закон про олігархів: З кого почнуть – із Порошенка чи з Коломойского

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme