Стали відомі нові факти розслідування кібератаки на держоргани України

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України опублікувала нові подробиці розслідування кібератаки на державні інформаційні ресурси у ніч на 14 січня 2022 року

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Стали відомі нові факти розслідування кі…
Фото: Рixabay

Зокрема, у межах розслідування встановили, що хакери під час атаки на ресурси декількох установах використали програму-вайпер WhisperGate для знищення даних.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Держспецзв'язку.

"Таким чином, з високою вірогідністю можна стверджувати, що дефейс (заміна відображуваної інформації) вебсайтів атакованих держорганів та знищення даних за допомогою вайпера є складовими однієї кібератаки, спрямованої на завдання якомога більшої шкоди інфраструктурі державних електронних ресурсів", – йдеться у повідомленні.

Стали відомі нові факти кібератаки на держоргани України

Нагадаємо, у ніч на 14 січня невідомі хакери зламали сайти низки урядових структур України. На сайтах розмістили текст з погрозами громадянам країни українською, російською та польською мовами. Припинили роботу офіційні сайти уряду, Міністерства розвитку громад і територій, Міненерго,  Мінагрополітики, МЗС, МОН і Держказначейства. Також не працює сайт програми "Дія".

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України заявила, що витоку персональних даних внаслідок кібератаки не відбулося. У відомстві пояснили, що з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси та локалізації технічної проблеми було тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів.

У Міністерстві цифрової трансформації України уточнили, що мобільний застосунок "Дія" працював у штатному режимі, й нагадали, що "Дія" не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Також повідомлялося, що українські спецслужби встановили, як хакери зламали сайти.

15 січня заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк заявив, що за масштабною кібератакою на Україну стоїть хакерська група UNC1151, пов'язана з білоруською розвідкою.

Того ж дня Експерти видання Reuters заявили, що такі масовані хакерські атаки є одним із сценаріїв війни Росії проти України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme